Vetenskap

NASA SLS

2016-01-07 21:00 #0 av: Huygens

SLS är inte 1960-talets Space Launcher System utan SLS är en helt ny raket som NASA påstår fungera lika bra som dom gamla Saturnus 5-raketerna, som påstods sända Apollorymdkapslarna till Månen.

.

NASAs SLS är en raket och förkortningen står för Space Launch System. Nu är frågan, är pratet om att SLS ska kunna sända Orionrymdkapseln till Mars, fejk?

Är det fejk och bluff?

.

SLS-raketen kommer att vara 98 m lång (322 fot), vilket är nästan lika långt som dom gamla Saturnus 5-raketerna som var 110 m långa. SLS-raketen ska skjuta upp Orionrymdkapseln som förväntas fara till Mars.

SLS-raketen kommer troligen att vara klar till år 2018, då nya fejkade astronautfilmer åter kan produceras i Nevadaöknens TV-studior.

.

Den gamla Saturnus 5-raketen påstods på 1960-talet ha en lyftkapacitet till LEO av 140 ton.

Nya fina SLS-raketen har bara en lyftkapacitet av 130 ton till LEO. På Wikipedia finns det visserligen en notering att det ännu ej utvecklade Block 3 av SLS ska kunna ha en lyftkapacitet av 150 ton, men det är fortfarande oklart.

Saturnus 5 påstods sedan bara kunna föra 48 ton till Månen, sk TLI.

130 ton till LEO är ganska klen lyftkapacitet för SLS om Orion ska nå till Mars. I så fall krävs det att NASA skjuter upp ett flertal SLS-raketer för att ha tillräckligt med mat och vatten för rymdresan till Mars.

.

För att åka till Mars vill man att resan går så fort som möjligt. Det innebär även att Orion måste bromsa före landning. Jag undrar om SLS alls klarar av att föra ens 10 ton till Mars. Jämför med Apollos Lunarmodul som vägde mellan 15-16 ton (astronauter, utrustning och förnödenheter), som aldrig provlandades på jorden och som troligen aldrig tog sej längre än till en TV-studio i Nevadaöknen.

Tänker NASA lura oss med SLS?


Anmäl
2016-01-07 21:38 #1 av: Huygens

En forumsida jag hittade föreslog att SLS skulle använda kombinationen Månen-Jorden som gravitationsslunga. Det skulle endast förlänga Marsresan med 6 dagar då Månen bara ligger 3 dagar bort.

SLS kommer dock fortfarande kräva en del extra bränsle till Mars, men inte fullt lika mycket som ifall SLS inte använder Månen-Jorden som gravitationsslunga.

.

Hela Marsprojektet (SLS, Orion och NASA-förbättringar) är budgeterat till 18 miljarder dollar.

SLS-raketen enbart, är budgeterad till 10 miljarder dollar, ca 70 miljarder kr. Med tanke på att SLS är snarlik Saturnus 5-raketen, kan man fråga sej varför SLS-raketen är så dyr? Kunda NASA inte återanvända någon teknikkunskap från 1960-talet?

Finns det inga teknikvinster som kan återanvändas från NASAs Rymdskyttelprogram?

Saturnus 5-raketen kostade 6,4 miljarder dollar mellan åren 1964-1973, vilket i år 2016 penningvärde motsvarar 41 miljarder dollar. Kostnaden är för samtliga 15 Saturnus 5-uppskjutningar + 2 Saturnus 5-raketer som aldrig användes.


Anmäl
2016-02-03 19:10 #2 av: Huygens

När SLS avfyras 2018, hur många nya satelliter kommer raketen ta med sej?

13


Anmäl
2017-03-14 10:42 #3 av: Huygens

NASA har genomfört test av SLS raketmotorer (DailyMail). SLS förväntas ta Orionkapseln till Mars.

Nu kommer det konstiga.

.

Raketmotorerna är bara nya versioner av gammal teknik samt för tillfället mestadels gamla raketmotorer. Och det som är nyutvecklat är att raketmotorena ska bli billigare, så det ska inte kosta lika mycket om raketmotorerna brinner upp i atmosfären.

SLS kommer att ha 4 st RS-25 raketmotorer. Det är samma typ av raketmotorer som rymdskyttlarna använde. Ett antal RS-25-motorer har förvarats i ett lager sedan rymdskyttelprogrammet lagts ner och när dom RS-25 förbrukats av SLS kommer nya (billigare) RS-25 som SLS ska använda att tillverkas.

Men i övrigt är väldigt lite nyutveckling gjord. Det är nästan samma teknik och kapacitet som RS-25 hade på 1970-talets slut när rymdskyttlarna byggdes.

SLS kommer precis som rymdskyttlarna att ha två hjälpraketer på sidorna som sedan släpps.

.

En rymdskyttel hade 3 st RS-25-motorer. SLS kommer att ha 4 st RS-25. SLS kommer att köra sina RS-25:or med 109 % av normalkapaciteten.

En RS-25 har ungefär samma dragkraft som en BE-4 raketmotor från Blue Origin. Frågan är om NASA är en kanal för pengar till sk svarta projekt?


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.