Artiklar

Robo Sapiens

2007-11-29 23:21 #0 av: pson

· Tjänaren som lyder dig · Vännen som förstår dig · Kopian som ersätter dig

 

De nyaste humanoida robotar liknar riktiga människor så mycket att det blir obehagligt. Allt snabbare datorer kombinerade med verklighetstrogen konstgjord hud och avancerad teknik och hydraulik ger robotarna liv.

Direkt på morgonen, när du stiger sömndruken ur sängen och gnuggar dina ögon och gäspar, vet roboten att du är trött, och börjar koka starkt kaffe och förebereder en ordentlig frukost till dig.

När du är på väg in i duschen, avslöjar ditt kroppsspråk vilket humör du är på, innan du hunnit säga ett ord.

Det sker enorma framsteg inom robotutvecklingen idag, oavsett om det handlar om hushållssysslor, omvårdnad eller underhållning.

Bland robotforskare runt om i världen, råder samma pionjäranda som de första datorföretagen på 70-talet hade när Microsoft och Apple grundades.

Enligt Bill Gates, kommer robotar få samma epokgörande inflytande på vårt sätt att skaffa kunskap, arbeta och underhålla oss, de kommande åren, som datorn haft de senaste 30 åren.

Men innan man kan släppa ut robotarna i hemmen, måste de vara flexibla och anpassningsbara. De måste med andra ord vara omställningsbara, och inte bara i "hjärnan" utan även i deras fysiska utformning. De ska kunna dra lärdomar av människorna i närheten genom att studera och imitera kroppsspråk och de ska kunna utföra komplexa uppgifter, utan krångliga knapptryckningar eller avancerade programmeringsspråk.

 

 

 

 Den japanska babysälen Paro är en robotsäl som ser ut som en gullig säl med tjock, mjuk päls, och är avsedd som behandlingsform på sjukhus och vårdhem. Det är en sk. Mental Commitment Robot, som ägaren kan knyta sig an till känslomässigt och har testats i åtskilliga länder.

 

 

OBS! Roboten till vänster!
Wakamaru känner till familjens vanor och reagerar därefter. Roboten kan känna igen ansikten och ca 10000 olik aord. Den är kopplad till Internet och kan läsa upp e-mail och nyheter. Du kan be den väcka dig på morgonen, eller vara husvakt medan du är borta.

 

 

 

Ser de inte lite förälskade ut?

 

Domo är roboten som själv kan lokalisera hyllorna  och ta emot de föremål som räcks till den. Information från två kameror och en mikrofon analyseras av tolv datorer, som gör det möjligt för roboten att anpassa sig, även i stökiga miljöer.

 

 

Bush är lika lång som japanen på podiet!

  Albert Hubo har verklighetstrogen hud och ansikte som liknar Albert Einstein. Den visar ansiktuttryck när den pratar och kan få anställning som t.ex. receptionist.

 

De nutida androiderna har en nackdel. För ju mer lika de blir oss själva, desto mer rädsla och avsky väcker de. När en robot till förväxling liknar en människa men saknar en mänsklig gnista, så att vi känner något är onormalt, reagerar vi negativt.

Detta psykologiska fenomen uppmärksammades av den japanska robotforskaren Masahiro Mori på 70-talet och kallas " The Uncanny Vally" och kan översättas till "den kusliga dalen".

En android robot som t.ex. C-3PO i Star Wars, har förvisso människoform, men är inte direkt lik en sådan och kan snabbt tolkas som" en robot med människodrag".  Den försöker inte lura våra sinnen, och därför kan vi ha överseende och  t.o.m tycka den är söt eller komisk.

Skulle C-3PO till 99% likna en människa så skulle vi fokusera på den 1% som saknas. Därför kan vi  förvänta oss att de medvetet gör framtidens robotar så att de inte blir alltför lika människor.

 

 

 

 

Källa: Illustrerad Vetenskap nr 14 -07

Anmäl
2007-11-29 23:48 #1 av: pson

Jag skulle kunna tänka mig att ha C-3PO hemma, och en sådan där Paro-säl. Men en robot som jag kanske måste dela badrum och sminknecessär är inte lika kul.

Det räcker att man ser sådana där porslinsdockor med baby ansikte, för att jag ska tycka det är läskigt. Sedan har jag kanske lite men efter Chucky-filmerna också, jag vet inte  Fundersam

Anmäl
2008-02-04 22:16 #2 av: pson

Årets julklapp 2008? Räcka ut tungan

Anmäl
2008-02-04 22:46 #3 av: Gahella

Jag har så blandade känslor till det här. Jag både gillar och ogillar. Det beror vad och var man ska använda dem till. Som att ersätta dem med människor känslomässigt, nej tack.Om den kunde sy kläder, städa och diska, ja det vore ju alla tiders.Och jag tror vi får vänja oss för den här typen av utveckling...


Anmäl
2008-02-04 23:44 #4 av: pson

Jag tror på den tekniska utvecklingen, men samtidigt så tycker jag det är lite tramsigt om de skulle börja göra robotar som liknar människor, i större skala. Teknik är teknik, och människor är människor..... 

Anmäl
2008-02-05 11:33 #5 av: satori

Jag tycker det här är så sorgligt! Att vi skall börja involvera oss känslomässigt i döda ting. Har sett en dokumentär t.o.m om män som väljer bort riktiga kvinnor för att ha ett förhållande med en docka. En sån där i latex som ser väldigt verklig ut och som de klär, sminkar och har sex med!? Säger en del om hur sjukt vårt samhälle är!

Anmäl
2008-02-05 12:14 #6 av: Gahella

Ja Satori håller med.


Anmäl