Vetenskap

Apollo 11 - presskonferensen

2019-08-13 18:45 #0 av: Huygens

Några veckor efter att Apollo 11 (wiki) påstods ha återvänt till jorden, hölls en presskonferens med Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin och Michael Collins.

Mycket har blivit sagt om presskonferensen och man kan hitta lite olika hopklippta versioner av den. Somliga hopklipp verkar vara gjorda i fel ordning. En bättre variant, som även visar (möjliga?) diabilder (?) är här: (YT/lunarmodule5, 2019-08-11, 1 tim 23 min). Det är lite oklart för mej om delar av presskonferensen saknas, då somliga övergångar verkar vara abrupta. Det kan vara värt att göra en yt- eller nätsökning efter bättre versioner.


Beroende på från vilken synvinkel man tittar kan man säkert få varierad upplevelse av presskonferensen. Vissa säger att astronauterna ser ansträngda ut. Buzz Aldrin är kanske den som klarar sej bäst och hans verbala prestation flyter på även om han ibland verkar bister. Collins är nervös och Armstrong är både spänd och nervös. Vissa svar är dröjande.

Faktum är att alla astronauterna verkar dröja lite med sina repliker, både under genomgången och efteråt när dom ska svara på frågor. Man kan undra om dom kontinuerligt instruerades via mikrofon eller om dom bara tänkte igenom sina svar väldigt noga så att fejkandet av månlandningen inte skulle upptäckas genom att astronauterna försa sej på någon viktig vetenskaplig punkt.

Pauser uppstår nämligen då ingen av astronauterna säger något och inte tittar på varandra. Så börjar en av astronauterna plötsligt tala. Och mönstret upprepar sej.


Jag har t ex nämnt avsaknaden av stjärnor i annan (tråd) och på OFiF (inlägg ff), en fråga som besvaras av Neil Armstrong och Michael Collins under presskonferensen. Armstrong rycker obekvämt med armbågen.

Ett perspektiv är att astronauterna verkar plågade, men håller masken. En annan observation är att astronauterna lärts vad dom ska säga, men inte lärts ljuga trovärdigt. Deras kroppsspråk och tal röjer dom. Somliga menar att det bara är mediauppståndelsen som fått astronauterna verka lite tagna eller så döljer dom något annat vi inte får lov att känna till.

En version av presskonferensen som laddats upp av på yt av Motherboard har intressanta kommentarer. Vissa som tidigare trott på månlandningarna, skriver i kommentarsfältet att dom börjat tvivla efter att ha sett presskonferensen. Den ger ett för ansträngt intryck som om astronauterna slagit knut på sej själva.


Somliga skriver att det är plågsamt att bara titta på presskonferensen, t ex kommentarerna under versionen av PuzzleMaster. För somliga verkar presskonferensen fel efter bara några minuter, kanske efter så lite som 30 sekunders tittande. Astroanuterna som lyckats med en otrolig bedrift, framtonar snarast som personer på dom anklagades bänk i en rättegång.

Troligen vill dom inte ljuga, men chefer högre upp i hierarkin har tvingat in astronauterna i ett hörn dom inte själva kan ta sej ur.


Anmäl
2019-08-14 11:48 #1 av: Pyttelite

Eller också är de bara trötta - idag är det mediaträning på den som figurerar i media men det tar väl inte konspirationsteoretikerna hänsyn till?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.