Nya rön

Tsarens Badkar

2019-06-22 18:07 #0 av: Huygens

Den officiella historien är att Tsar Alexander I (wiki) ville ha ett badkar i granit år 1818. Sagt och gjort hämtades en sten på 160 ton från en "finsk ö", oklart vilken. Sägs det i varje fall. Vissa källor säger att badkaret påbörjades år 1811 och stod klart år 1818. Samson Sukhanov och hantverkare sägs ha gjort badkaret. Efter 10 år hade ett 2 m högt och 5 m i diameter stort badkar på 48 ton, slipats ut ur granitblocket.

Ska vi tro detta?


Inga inskriptioner verkar finnas på badkaret och till skillnad från mycket annat som Tsaren lät utsmycka är badkaret märkligt kalt. Badkaret finns i det nedgångna palatset Babolovo / Babolovsky (wiki). Myndigheterna gör inget för att återställa palatset eller placera badkaret i en bättre miljö. Jag undrar om badkaret kan vara arvet från en mycket äldre kultur som antingen kunde svarva stora stenföremål eller gjuta granit. En kultur som myndigheterna vill dölja spåren efter.

Jämför mannen med badkaret. Russian Urban


Frågan är om vi kan göra ett liknande badkar idag. Tänk på att bearbetningen inte får göras på ett sådant sätt att graniten plötsligt spricker eller flisar sej. Mycket svårt att lyckas med på ett så stort stycke granit.

Liknar det ens ett badkar eller är skålen något helt annat? Verkar det alls praktiskt?

Bilden kommer från wikimedia här, är beskuren och något ändrad, datum: 2013-08-09, ursprung: Mantis-io, upphovsrätt: CC Attribution-Share Alike 4.0 International.


Anmäl
2019-06-22 18:53 #1 av: Huygens

Även värt att fundera på hur det är tillverkat, Kejsare Neros "badkar", numera placerat i en utställningssal i Vatikanen. imgur-bild

Det är ganska uppenbart att Neros "badkar" inte kan ha varit ett badkar, om man inte använt det som fågelbad, då "badkaret" är alltför grundt och jättelikt. Och så liknar Neros "badkar" ett, eh... upp-och-nervänt flygande tefat. Tillverkat i en typ av extremt dyr, röd marmor som anses vara svårbearbetad, porfyr (?) (wiki).

Neros badkar, notera mosaiken. yt-sök

Titta även på kragen på Medici-bysten, hur är kragen tillverkad? Gjuten eller huggen med stenmejsel, alienteknik? Ex Urbe, 2011-12-22 - direkt bildlänk


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.