Övrigt

Europeisk Rymdflygplats

2019-05-07 12:33 #0 av: [Hukanson]

Halvön A’ Mhòine i norra Skottland bara en öde torvmosse, men det obebodda landskapet kommer snart att utgöra fonden för Europas nya rymdäventyr. Här ska nämligen kontinentens första kommersiella rymdflygplats byggas i början av 2020-talet.

Space Hub Sutherland, som den ska heta, är inte den enda. I Storbritannien finns det planer på ännu en rymdflygplats i Cornwall i sydvästra England, och ett svenskt företag vill bygga en rymdflygplats i Kiruna. Även Indien, Indonesien, Singapore, Australien och Nya Zeeland planerar rymdflygplatser. USA, som redan har tio stycken, har även en handfull på ritbordet. Det dyker upp många nya rymdflygplatser eftersom tekniska landvinningar och en rymdkapplöpning bland privata bolag har fått priset för en biljett till rymden att sjunka. (Källa: Illustrerad Vetenskap)

Problemet med en rymdflygplats i Kiruna är att den är långt från ekvatorn. Det innebär att en uppskjutning inte kan tillgodogöra sig jordens rotation och att den inte omedelbart hamnar i en gynnsam omloppsbana.

För Kiruna kan motsatt omloppsbana bli aktuell - den över polerna. Vetenskapen lär vara intresserade av det för kartläggning och övervakning. 

Blir det inte trångt med alla satelliter? Nja det är gott om plats i rymden och man räknar med att miljoner kan arbeta samtidigt.


Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-05-08 09:06 #1 av: Magi-cat

En öde torvmosse och ett obebott landskap låter som något värdelöst och ointressant, vilket det inte är. Jag tänker på vilken intervention i naturen sådana anläggningar är. 
Privat rymdkapplöpning med vinstintresse som ledstjärna är inte bra för miljön och naturen!

#0 Gott om plats i rymden? Kanske det, men tänk på vilken massa rymdskrot som det finns! Med gott-om-plats-tänket har vi fått översvämning av plast på sagolika stränder. Samma sak kan hända i rymden.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-05-13 14:39 #2 av: [Hukanson]

Det vore onekligen löjligt om Månen blev ett lyxhotell för miljardärer att skräpa ner med sina cocktailglas. Men kanske en trolig utveckling om privata företags vinstintresse tar helt över utvecklingen.

Det kan vara klokt att inse att tio guds bud gäller på månen också.

Oneness can not be divided.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.