Drömmar & Framtidsvisioner

6G - Det Nya Samhället?

2019-04-20 13:50 #0 av: [Hukanson]

FCC öppnar experimentella spektrumlicenser för 6G!
5G har knappt lyft från marken, och amerikanska tillsynsmyndigheter tittar redan på nästa stora produkt i utvecklingen av trådlöst. Federal Communications Commission banar väg för 6G och bortom. På fredagen röstade myndigheten enhälligt för att öppna upp "terahertz-våg" -spektrum som en dag kunde användas för 6G-tjänster. Spektrumet, som faller i 95 till 3000 gigahertz området, kommer att vara öppet för experimentell användning och för att låta ingenjörer drömma om nästa generations trådlösa nätverk att starta sitt arbete. Spektrumet, som en gång ansågs som värdelöst, skulle kunna erbjuda superhöghastighetsinternet för dataintensiva applikationer, till exempel högupplösta bilder och avkänningsprogram.
Genom sina regler kommer FCC att ge innovatörer en 10-årig licens för att experimentera med nya produkter och tjänster. "Idag tar vi stora steg mot produktiv användning av detta spektrum", säger FCC: s ordförande Ajit Pai i ett uttalande. "Detta kommer att ge innovatörer starka incitament att utveckla ny teknik med hjälp av dessa (elektromagnetiska)luftvågor samtidigt som man skyddar befintliga användningsområden." Beslutet kommer precis som amerikanska trådlösa operatörer börjar rulla ut 5G-tjänsten. AT & T aktiverade sitt 5G-nätverk i ett dussin städer i slutet av förra året. I år planerar den att öka sin täckning till 21 städer. Hittills har AT & T lanserat endast en enhet som kan använda sitt 5G-nätverk, en mobil hotspot. Verizon, som kommer att bli den första amerikanska operatören för att sälja Samsung Galaxy S10 5G, lanserar sin mobila 5G-tjänst i Chicago och Minneapolis nästa månad. Under tiden sade T-Mobile att det ska lanseras i 30 städer, medan Sprint kommer att starta i nio städer 2019. Trådlösa forskare, som Ted Rappaport, en professor vid NYU som har varit ledande inom millimetervågsteknik för 5G, säger att tillgången till detta spektrum kommer att hjälpa USA att fortsätta i trådlöst.
"Nu, med initiativet Spectrum Horizons och denna historiska omröstning, har FCC lanserat loppet till 6G, vilket hjälper till att säkerställa att USA kommer att spela en ledande roll i framtida generationer av trådlösa", sa Rappaport i ett uttalande.
Förra månaden spottade många i teknikgemenskapen på president Donald Trump omnämnande av 6G i en tweet. Trump proklamerade att han skulle vilja se "5G och till och med 6G-teknik" implementerad i USA "så snart som möjligt." Men Rappaport sa att det aldrig är för tidigt att tänka på nästa generation av teknik. "President Trump nämnde 6G för några veckor sedan - kanske den första världsledaren att göra det," sa han. "Som ingenjör och lärare är jag glad att veta att våra lands ledare arbetar för att stödja amerikansk konkurrenskraft inom vetenskap, teknik, teknik och matematik (STEM)."
Men detta spektrum är inte utan sina utmaningar. Liksom millimetervågor, som används för 5G, har detta terahertz-spektrum utbredningsegenskaper som kräver mycket korta överföringsavstånd och siktöverföring. Det betyder att signaler inte kommer att kunna penetrera hinder, som väggar, och skulle bli föremål för störningar från saker som träd eller förändringar i väder. Hittills har de faktiska applikationerna som kan använda detta superfrekventa spektrum inte visat sig eller verkligen tillverkats. Men forskare tänker redan på framtiden. Senare denna månad samlas forskare och ingenjörer i Uleåborg, Finland, för ett toppmöte om 6G trådlöst.
Ändå sade FCC-kommissionär Jessica Rosenworcel "det är något otvetydigt coolt i att sätta dessa stratosfäriska frekvenser i användning och omvandla dessa utbrednings-utmaningar till möjligheter." https://www.cnet.com/news/fcc-opens-up-experimental-spectrum-licenses-for-6g

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-04-20 13:54 #1 av: [Hukanson]

Skrämmande att USA har sådana begär efter att vara världsledande att de kan tänka sig ett högteknologiskt samhälle där träd och väder blir potentiella dagliga störningar på samhällets funktionaliteter. 

Jag hoppas att toppmötet också tar med forskare som är oroade över en forcerad utveckling med denna teknik.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-04-20 17:39 #2 av: Huygens

Om USA tänker pressa igenom 6G utan några som helst medicinska undersökningar om skadeverkningar och resten av världen böjer sej är det mycket olyckligt.


Anmäl
2019-04-20 21:09 #3 av: [Hukanson]

Jag har hört att Israel (som varit medskapande av tekniken) nu dragit sig ur alla 6G planer och aktar sig noga.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-07-19 15:03 #4 av: [Hukanson]

Företrädare för 5G industrin erkände inför US Senaten att det inte gjorts en enda studie av hälso och säkerhets aspekten av den nya 5G tekniken.

https://takebackyourpower.net/senate-hearing-wireless-industry-confesses-no-studies-showing-5g-safety

Oneness can not be divided.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.