Kosmiska energier/frekvenser

Mörk Materia

2019-03-10 17:09 #0 av: [Hukanson]

Illustrerad Vetenskap har en fin artikel om Mörk Materia som är intressant att diskutera. Det skrivs att den Mörka Materien är det som håller Universum samman! den skapades i begynnelsen för att förhindra att galaxerna skingrades åt alla håll så att kaos uppstod. Ett slags polisväsende alltså. 

"Kort efter stora smällen för 13,8 miljarder år sedan klumpade mörk materia ihop sig och drog till sig vanlig materia som blev till de första stjärnorna och galaxerna.

Så lyder Vintergatans skapelseberättelse. Därefter har den vuxit genom att attrahera mer materia och fler stjärnor från sin omgivning, bland annat från små stjärnhopar i grannskapet.

Mörk materia är inte slutgiltigt påvisad, då den inte sänder ut ljus eller annan strålning som vi kan registrera, men beräkningar visar att Vintergatan kan innehålla sex gånger så mycket mörk materia som vanlig sådan.

Utan den mörka materian skulle Vintergatans gravitation vara för svag för att hålla ihop stjärnorna.

De skulle slungas iväg åt alla håll.

Genom att studera nya observationer från satelliten Gaia, som kartlagt positionerna för över en miljard stjärnor i Vintergatan och dess närhet, har astronomer från universiteten Harvard och Princeton i USA funnit synliga spår av mörk materia.

Långt utanför Vintergatans skiva ligger fortfarande rester av stjärnhopar som dragits ut till långa stjärnströmmar på grund av Vintergatans gravitation.

En av dessa, kallad GD1, är ihålig och mätningar tyder på att strömmen har passerat en särskilt tät samling mörk materia.

De nya fynden bekräftar hypotesen om att det finns områden i och omkring Vintergatan där den mörka materian är speciellt tät.

Utanför Vintergatan finns stjärnhopar som sträcks ut till långa strömmar på grund av galaxens gravitation. Hål i strömmen (röd pil) är ett tecken på att stjärnorna har passerat särskilt täta klumpar av mörk materia.

Före mötet ...

... med mörk materia är stjärnströmmen jämn och utan hål. Vintergatans gravitation har dragit ut stjärnorna ur stjärnhopar.

Under mötet ...

... med en särskilt tät klump av mörk materia tvingas stjärnströmmen ut i två svansar omkring mötesplatsen.

Efter mötet ...

... samlar sig svansarna igen och bildar två förtätade områden av stjärnor som är åtskilda av ett hål."

https://illvet.se/universum/stjarnor/spaar-av-mork-materia-upptackta-i-vintergatan

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-03-10 17:27 #1 av: [Hukanson]

Populärvetenskapliga artiklar är nog bra men de gamla teorierna är nog mer vetenskapliga. Jag anser att teorin om en nedkylning av universum som skapade grundämnen och atomkrafterna är mer sannolik. Jag ger gravitationen äran av att vara den formkraft som kunde skapa solar och planeter och galaxer. 

Så hur uppstod då Svarta Hål ? Finns Mörk Materia? 

Att det finns Svarta Hål det vet vetenskapen och det spekuleras om Mörk Materia som då skulle vara materia av ett speciellt slag nämligen att det inte reflekterade ljus och inte avgav ljus. 

Kanske det finns en variant av grundämne som inte har de fyra grundkrafterna utan bara en eller två? 

Artikeln beskriver att svarta hål finns och har makten över galaxer. Men inget är egentligen bevisat om existensen av mörk materia och huruvida den skulle Hålla Ihop Universum. Det verkar troligast att det är det svarta hål gör - reglerar tyngden i universum? 

Men hur uppstod hålen?

Oneness can not be divided.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.