Planeter, Galaxer & Solsystem

Hur mycket väger galaxen?

2019-03-08 14:22 #0 av: [Hukanson]

Många har i plötslig förundran ställt sig frågan  - Hur mycket väger egentligen Vintergatan? Om du tillhör dessa kan du nu få ett svar.

Webtidningen News55.se berättar att en grupp astronomer säger sig ha beräknat fram galaxens massa för allra första gången. NASA och ESA har tillsammans kommit fram till att massan är 1 500 miljarder Solmassor vilket skulle vara ung

1500 000 000 000 X 20000000000000000000000000000000 KG 

Hur många TON blir det? Sänd ditt svar till utomjordiskt.ifokus.se så kan du få en trevlig överaskning som present.

Tidigare uppskattningar har gjort gällande att Vintergatan har en massa på mellan 500 miljarder och 3 biljoner solmassor. Osäkerheten har då legat i hur mörk materia och mörk energi ska mätas. Inget av det har observerats, men tros tillsammans utgöra den allra största delen av universums materia.

Forskarna har kringgått detta genom att mäta hur snabbt täta kluster av stjärnor rör sig i omloppsbana runt galaxen.

Ju mer massiv en galax är, desto snabbare rör sig dess kluster i dess gravitationskraft, säger Wyn Evans vid det brittiska Cambridge-universitetet.


Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-03-08 15:19 #1 av: [Hukanson]

Vetenskapen tittar upp bland stjärnorna och undrar - Vad håller allting samman?

Astrofysiker ser på himlen och tar bilder och data med olika vetenskapliga instrument. De vet att den totala massan av allt materia inte räcker för att ge gravitationen som behövs för att hålla allt i universum från att flyga ifrån varandra. De är kvar att begrunda frågan "Vad är det som håller universum tillsammans?"
Internationellt lag av astronomer skannar stjärnor och galaxer som är ofattbara avstånd borta. Med hjälp av moderna instrument och detektionsmedel har de upptäckt en mystisk kosmisk kraft och antagit att det kan vara svaret på frågan. De kallar det "mörk materia".
Samtidigt ligger den astrofysiska rikets fysik i motsats till atomfysikens fysik. Albert Einstein tillbringade den senare delen av sitt liv som sökte en enhetlig fältteori som skulle beskriva naturens krafter och elementära partiklar på ett enhetligt sätt. Fysiker vet att de separata fysikteorierna och ekvationerna för båda är inkompatibla. Ekvationerna fungerar inte när de två är sammanförda. Således behovet av en förenande teori som harmoniserar den otroligt små med den otroligt stora.
Svaret kom inte i Einsteins dag, och det har inte kommit i vår tid. Men idag finns det en teori som syftar till att förena fysikprinciperna för både kosmiska och molekylära nivåer. Det kallas superstringteori.
Superstringteori är en framsteg mot en enhetlig teori. Teorin omdefinierar några av vetenskapens befintliga begrepp av tid och rymd. Med detta ökar vetenskapens förståelse av ljus, gravitation, svarta hål, mörk materia och universums dimensioner. Samtidigt får vetenskapen större förståelse för krafter, egenskaper och beteenden hos subatomära partiklar, såsom protoner, neutroner, elektroner, kvarker, neutrinor, positroner, muoner, fotoner, bosoner och gluoner, tillsammans med en hittills oupptäckt eller obekräftad partikel som kallas "graviton".
Alla dessa partiklar har en kraft eller kraft. Vissa är svaga och vissa är starka, eftersom de antingen lockar eller avvisar varandra. Men på något sätt är de så perfekt balanserade att varken små molekyler eller jätte galaxer flyger isär. I stället förblir de harmoniskt snurrade och intakta. Varför det här är så är det som ännu inte förstås. Strängteori kan innehålla ett svar.
Strängteori säger att allt består av kombinationer av vibrerande strängar eller slingor som uppträder som de olika subatomiska partiklarna har olika massa och kraft, beroende på vibrationens frekvens. Naturligtvis fortsätter debatten tillsammans med fortsatt studie av denna teori. Och redan finns det en förlängning av strängteori, som heter M-teori, som syftar till att förena de olika strängteorierna. Och det finns små men växande antal teoretiska fysiker som blir missnöjda med strängteori och söker andra förklaringar till detta gäckande mysterium.

Oneness can not be divided.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.