2018-04-15 11:29 #0 av: Hukanson

Illustrerad Vetenskap berättar om NASA's nya planetjägare rymdteleskopet TESS som skjuts upp i solsystemet 16/17 april.  Den ska finkamma vårt närområde - allt inom 200 ljusårs avstånd. Den ska samarbeta med alla rymdobservatorier på jorden för att kunna se allt som går att se i vårt närområde. TESS har fyra kameror och de är väldigt ljuskänsliga. Dess primära uppgift är att finna planeter och månar.

Otroligt bra att NASA nu kommer att få möjlighet att se allt som rör sig ovanför oss i solsystemet. Hoppas bara att det blir delat med allmänheten. Men nu ska vi äntligen kunna få bevisat det som så många tvivlar på plus att vi beräknar kunna hitta livsvänliga planeter i vår omgivning.

Illustrerad Vetenskap berättar också att  universum verkligen expanderar - så mycket att från vårt perspektiv den expanderar fortare än ljushastigheten (vilket är en expansionssynvilla).  Men sanningen är att om en miljarder år kommer vi inte längre att kunna se fler galaxer med våra ögon än vår egen Vintergata.

https://tess.gsfc.nasa.gov/

https://en.wikipedia.org/wiki/Transiting_Exoplanet_Survey_Satellite

https://www.disclose.tv/tess-the-new-exoplanet-hunter-330887