Framtiden -2012 och efter

Galna-Rådjurs-Sjukan

2018-01-27 00:30 #0 av: Huygens

Galna-Rådjurs-Sjukan eller chronic wasting disease (wiki), kroniska skräpsjukan, är en prionsjukdom som drabbar rådjur. Dom första rådjuren påstås ha drabbats av sjukan år 1967 i USA. Minst ett avlidet galet rådjur har hittats i Norge och det har hittats galna älgar i Sydkorea.

Det obehagliga med Galna-Rådjurs-Sjukan är att prionerna sprider sej mellan rådjuren även om rådjuren inte ätar varandras kadaver. Rådjur är växtätare och äter normalt sett inte andra djur, allra minst sin egen sort.

Ändå ökar förekomsten av Galna-Rådjurs-Sjukan för varje år. Rådjuren blir som zombier, avmagrade, går stelt och stirrar med blicken. DailyMail


Frågorna hopar sej.

Hur har Galna-Rådjurs-Sjukan uppstått i första läget?
Hur sprider sej Galna-Rådjurs-Sjukan?
Kan människor smittas?

Myndigheterna påstår att Galna-Rådjurs-Sjukan inte kan smitta människor, ändå hittar man berättelser på nätet om jägare i USA som dött ganska kort tid efter att dom ätit rådjurkött och fått konstiga avmagringsjukdomar. Det obehagliga är att makaker kan smittas av Galna-Rådjurs-Sjukan. Även älg kan få Galna-Rådjurs-Sjukan.

Människan är släkt med makakerna.


Anmäl
2018-01-27 10:45 #1 av: m2studio

Hur man kan få veta att skjuten(jakt) rådjuret är sjuk?

Anmäl
2018-01-27 18:32 #2 av: Huygens

Det finns ingen metod att veta om ett rådjur är smittat. Det finns inte ens någon metod att säkert upptäcka om ett levande rådjur är sjukt.

Det är mycket konstigt att metod saknas då sjukdomen funnits så länge.

USAs hälsomyndighet uppmanar jägare att inte äta vissa delar från rådjur som misstänks ha smittats, såsom hjärna, ryggrad, tonsiller, bukspottkörtel, ögon och lymfknutar.


Anmäl
2018-01-28 13:57 #3 av: Pyttelite

Du glömde att berätta att sjukdomen redan nått Norge och att man tvångsslaktades ett stort antal vildrenar där för några år sedan (2016).

Här finns mer att läsa om prioner;
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Prion

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-02-08 11:47 #4 av: Huygens

Har spridit sej till 26 delstater i USA. DM


Anmäl
2019-07-23 13:38 #5 av: Huygens

Galna-rensjukan i Norrland gör att Kina slutar importera renhorn, från Sverige, som potensmedel. Även Finland och Norge är drabbat. Galnarensjukan är en helt ny sjukdom som vi inte tidigare sett i vår värld. Kan galnarensjukan vara skapad av DARPA för att uppfylla Bilderberggruppens Agenda 2030? SVT

Om kineserna inte vill äta galnarenhorn, hur säkert är det då för oss att äta ren-, hjort- och rådjurskött?


Anmäl
2019-07-24 08:03 #6 av: [Hukanson]

Stanley Prusiner fick 2002 Nobelpris för sin upptäckt av prioner.  Proteinet finns naturligt hos djur men kan också av okänd anledning bli fientligt. https://www.lakemedelsvarlden.se/nobelpris-for-prionforskning/

Kan det smitta till människor?

CWD har varit känt i Nordamerika i snart 40 år, och är vanligt förekommande hos hjortdjur i flera delstater, men liksom för scrapie hos får har man inte sett något samband mellan CWD och sjukdom hos människa, eller hos andra djur än hjortdjur. Det går dock inte att helt utesluta att det finns en risk för smitta till människa. I områden i USA som har hög förekomst av sjukdomen avråder man från att äta konstaterat smittade djur. Detta är i linje med generella rekommendationer vad gäller livsmedelshygien, det vill säga att man inte ska äta sjuka djur.



Oneness can not be divided.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.