Framtiden -2012 och efter

Galna-Rådjurs-Sjukan

2018-01-27 00:30 #0 av: Huygens

Galna-Rådjurs-Sjukan eller chronic wasting disease (wiki), kroniska skräpsjukan, är en prionsjukdom som drabbar rådjur. Dom första rådjuren påstås ha drabbats av sjukan år 1967 i USA. Minst ett avlidet galet rådjur har hittats i Norge och det har hittats galna älgar i Sydkorea.

Det obehagliga med Galna-Rådjurs-Sjukan är att prionerna sprider sej mellan rådjuren även om rådjuren inte ätar varandras kadaver. Rådjur är växtätare och äter normalt sett inte andra djur, allra minst sin egen sort.

Ändå ökar förekomsten av Galna-Rådjurs-Sjukan för varje år. Rådjuren blir som zombier, avmagrade, går stelt och stirrar med blicken. DailyMail


Frågorna hopar sej.

Hur har Galna-Rådjurs-Sjukan uppstått i första läget?
Hur sprider sej Galna-Rådjurs-Sjukan?
Kan människor smittas?

Myndigheterna påstår att Galna-Rådjurs-Sjukan inte kan smitta människor, ändå hittar man berättelser på nätet om jägare i USA som dött ganska kort tid efter att dom ätit rådjurkött och fått konstiga avmagringsjukdomar. Det obehagliga är att makaker kan smittas av Galna-Rådjurs-Sjukan. Även älg kan få Galna-Rådjurs-Sjukan.

Människan är släkt med makakerna.


Anmäl
2018-01-27 10:45 #1 av: m2studio

Hur man kan få veta att skjuten(jakt) rådjuret är sjuk?

Anmäl
2018-01-27 18:32 #2 av: Huygens

Det finns ingen metod att veta om ett rådjur är smittat. Det finns inte ens någon metod att säkert upptäcka om ett levande rådjur är sjukt.

Det är mycket konstigt att metod saknas då sjukdomen funnits så länge.

USAs hälsomyndighet uppmanar jägare att inte äta vissa delar från rådjur som misstänks ha smittats, såsom hjärna, ryggrad, tonsiller, bukspottkörtel, ögon och lymfknutar.


Anmäl
2018-01-28 13:57 #3 av: Pyttelite

Du glömde att berätta att sjukdomen redan nått Norge och att man tvångsslaktades ett stort antal vildrenar där för några år sedan (2016).

Här finns mer att läsa om prioner;
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Prion

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-02-08 11:47 #4 av: Huygens

Har spridit sej till 26 delstater i USA. DM


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.