2017-06-02 18:02 #0 av: Huygens

Il Disinganno, "(Befrielse från) Villfarelsen", är en skulptur av Francesco Queirolo.

Statyn består av två personer och ett fisknät. Här kommer problemet. Hur skulpterar man ett fisknät i marmor, utan att marmorn går sönder? Tour Napoli, bilden till höger visar Il Disinganno. Även statyn på kvinnan i slöja, Pudicizia, är osannolikt bra gjord.

Il Disinganno är officiellt gjord under åren 1752 - 1759 och finns i Cappella Sansevero (staty nr 17).

.

Forskaren Sylvie Ivanova försökte tillverka ett litet stycke skulpterad marmor med den metod som angavs, genom att använda en mycket mjuk sten. Marmorn påverkades inte det minst.

Därefter kontaktade Ivanova, 15 st konstexperter på ifrågavarande typ av skulptur. Dom flesta ville inte svara på hennes frågor och experterna menade att dom visste hur statyn skulpterats.

När Ivanova påtalade svårigheterna med att skulptera ens en liten bit marmor med den angivna metoden, slag eller tryck knäcker tunna strån av marmor väldigt lätt, svarade till slut en konstexpert att "det går inte att veta allt".

Ingen vet hur troligen hur Il Disinganno är gjord, utom möjligen Vatikanen, som kan vara den institution som sitter inne med apparaten som Francesco Queirolo troligen använde.

En apparat som knappast är tillverkad av människor. (YT/newearth alldeles i starten, 2015-10-24, 47 min)