Utomjordiskt

Trojaner, Greker, Hilda och BZ

2017-03-30 14:48 #0 av: Huygens

Det kan vara intressant att ha en tråd om Jupiters asteroidföljeslagare.

Förutom dom asteroider som snällt ligger lagom utspridda i asteroidbältet i omloppsbana runt solen mellan Mars och Jupiter finns ett gäng asteroider som befinner sej i egna grupper.

Dom två största grupperna är Grekerna och Trojanerna. Grekerna rör sej framför Jupiter i Lagrangepunkt 4 (L4), Trojanerna i L5 "förföljer" Grekerna. Äldre inlägg här. Notera att vissa Greker och Trojaner ofta bryter sej ur formationen och går i egna omloppsbanor runt solen, även om Greker/Trojaner tillbringar sin mesta tid i respektive Lagrangepunkt.

Sen finns Hilda, som rör sej mera fritt, men är låsta i 2:3-resonans (medelresonans) med Jupiter. Vissa Hilda går in i det vanliga asteroidbältet, men Hilda rör sej ibland fortare och rusar förbi dom vanliga asteroiderna. Hilda alternerar mellan områden nära L3, L4 och L5.

.

Och så finns dom sk skurkasteroiderna (eng. rogue asteroids), som går i motsatt omloppsbana till Jupiter och ibland utför osymmetriska spiraler ovanför och under Jupiters banplan, med Solen som ett slags fokus i ena brännpunkten av skurkasteroidens ellipsliknande bana. Skurkasteroiderna eller strykarasteroiderna (kringstrykande kanske?) ligger precis som Hilda i 2:3-resonans med Jupiter, med den skillnaden att skurkasteroiderna har motsatt omloppsbana till alla andra himlakroppar.

Ingen vet hur skurkasteroiderna kunnat få en sådan motsatt omloppsbana. Det finns några hundra kända skurkasteroider.

.

Nu det intressanta.

DM har en artikel som visar med ett videoklipp hur Trojaner och Greker faktiskt är utspridda tredimensionellt, vilket jag inte visste. Dom flesta Trojaner och Greker ligger över eller under Jupiters bana runt solen. Med möjlighet för diagonala förflyttningar räknat mot Jupiters banplan.

Videoklippet visar även banan av skurkasteroiden BZ, eller 2015 BZ509, som dess fullständiga namn är.

Se DM:s videoklipp.


Anmäl
2017-03-30 18:55 #1 av: VSK

Trodde först det var en datorrelaterad tråd när jag läste rubriken Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.