Frågor inom ämnet söker svar

Elefantines stenlåda

2017-03-28 13:48 #0 av: Huygens

Elefantine är en ö i Nilen i Egypten. (wiki)

På Elefantine finns uråldriga ruiner och ett granitstenbrott. I stenbrottet finns rester efter stenlådor, som verkar slagits sönder och där delarna sedan fraktats bort och använts för att bygga mindre hus.

Men en av dom 6 m höga stenlådorna är i stort sett lämnad intakt och den väger ca 60 ton. Arkeologerna påstår att stenlådan är från faraonernas tid och att stenlådan tillverkades i ett stycke med bronsverktyg och stenyxor.

.

Kolla på Brien Foerster videoklipp (5 min) och förklara hur stenyxor och bronsverktyg kunnat göra så perfekta ytor på ett så stort föremål. Varför behövde stenlådan göras i ett stycke?

Och vad är dom två hålen till för? Vad avsåg stenlådan att hysa för något?


Anmäl
2017-03-28 14:02 #1 av: Niklas

De kan ha använt andra verktyg också. Slipa sten har väl människor gjort i evigheter. Snyggt hantverk i alla fall.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-03-28 14:11 #2 av: Huygens

Det går inte att göra i ett stycke. En amerikansk stenfirma fick frågan vad dom skulle ha betalt för att göra en kopia av en av dom motsvarande stenlådorna i Sakkaras Serapeum.

.

Den högteknologisk stenformgivande USA-firman svarade att dom kunde inte göra en replik. Det var tekniskt omöjligt med deras högteknologiska maskindrivna verktyg att tillverka en sådan stenlåda som fanns i Sakkaras Serapeum.

Stenfirman kunde inte göra hörnen och dom 90-gradiga vinklarna, utan behövde göra stenlådan av fem delar, fyra stenplattor för dom fyra sidorna och en stenplatta för själva bottnen, som sedan alla kunde cementeras samman.

Till saken ska tilläggas att Serapeumstenlådorna är inte gjorda i vanlig granit, utan är gjorda i en typ av hård mörk sten som är "besläktad" med granit och aningen hårdare än granit.

Jag kanske ska göra en tråd om Serapeumstenlådorna, hm.


Anmäl
2017-03-28 14:26 #3 av: Niklas

#2: Högteknologi i all ära, men om man för flera tusen år sen var en rik härskare med tillgång till slavar var det nog mycket som var möjligt som idag är "omöjligt" därför att det skulle kosta orimligt mycket.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-03-28 14:31 #4 av: m2studio

Det handlar inte om pengar o hur mycket kraft kan skapas med den, utan om kunnande.

Om man känner till materialet så vet om att under arbetet skall man vara medveten om trycket, slaget och mm som stenen får ut av hantverkare.

Om man slår på fel ställe eller för mycket tryck på vissa punkter, då lådan kan spräcka, och därför i sådana fall enda saken som är väsentlig är teknologin tror jag.    

Anmäl
2017-03-28 14:52 #5 av: Huygens

#3 Egypten har en mängd person idag som jobbar som just stenhuggare, för att rika affärsmän vill ha fina stenmonument till sina hotell och villor.

Jag minns en dokumentärfilm där egyptiska stenhuggare som själva intresserat sej för dom forntida granitskulpturerna, blev utfrågade. Den gemensamma ståndpunkten var att ingen av stenhuggarna kunde förstå hur dom faraoniska granitskulpturerna var gjorda utan att använda moderna mejslar av stål.

Stenhammare, stenyxor och bronsverktyg fungerade inte i sammanhanget.

.

Edit: Dessutom fick USA-firman frågan, vad kommer det att kosta och då borde ju stenformgivningsfirman svarat vad det skulle kosta om det gick att göra. Men istället svarade firman att det var omöjligt. Firman svarade inte att det var si eller så dyrt, dom svarade att det gick inte att göra.

Tittar du noggrannt på videoklippet från Elefantine med början här 2:31 (till ca 2:38), ser du ett långt frässpår på insidan av stenlådan. Varför i hela friden skulle stenyxor och bronsmejslar från faraonisk tid orsaka ett 3-4 mm brett och alldeles rakt frässpår?

Mejslar och stenyxor slår ju mot väldigt små ytor åt gången. Du får inga frässpår av sådana handhållna verktyg.


Anmäl
2017-03-28 18:05 #6 av: Huygens

Serapeums stenlådor, tråd här.


Anmäl
2017-03-28 20:35 #7 av: VSK

Finns massor med stora stenmonument som beräknas vara tillverkade då människan endast hade pilbåge och spjut. Dessutom kan vissa vägra hundratals ton och ingen vet hur dessa stenar hamnar på plats då de inte finns naturligt där. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.