Planeter, Galaxer & Solsystem

Upptäckten av De Ursprungliga Galaxerna

2017-02-12 17:36 #0 av: Hukanson

En ny teknik som tar bort ljus från förgrundsgalaxhopar är att ge astronomer en chans att direkt titta på en generation av galaxer som går tillbaka till universums barn år. Upptäckten anses vara en central del av bevis för en kritisk, men dåligt förstådd tid då universum bytte från att vara mörkt till strålande ljus. Forskare teoretiserar att energi från första generationens galaxer omvandlas den mörka, elektriskt neutral universum i joniserad och strålande plasma. Men dessa svaga galaxer är inte lätt att hitta.

University of Texas astronomen Rachael Livermore och kollegor beskriver en lyckad jakt tack vare en ny teknik som kombinerar djupfält Hubble Space Telescope bilder med vad som är känt som "waveletupplösning" - en ljusmaskering motsvarande brusreducerande hörlurar - till beräknings bort ljus från förgrunden galaxhopar.

"The wavelet transform tillåter oss att sönderdela en bild i sina komponenter på olika fysiska skalor. Således kan vi isolera strukturer på stora skalor ... och ta bort dem, så att föremål på mindre skalor som skall identifieras lättare,"  Forskarna författade i ett utkast av deras kommande papper, publicerad på arXiv.org.

Ironiskt nog, astronomer har först att förlita sig på galaxhopar, som varp rumtiden med deras massiva allvar, att fungera som naturligt förekommande linser som ökar Hubbles upplösningsförmåga mer än 100 gånger. Då maskera ljuset, Livermore, University of Texas astronomen Steven Finkelstein och rymdteleskopet Science Institute astronom Jennifer Lotz hittade 167 galaxer som är 10 gånger svagare än någon tidigare känd, en siffra som visar "ett starkt stöd" för hur många tidiga galaxer skulle ha behövts för att återjonisera universum. En mer direkt detektionsmetod kommer efter Hubbles efterträdare, James Webb Space Telescope, lanseras nästa år.

http://www.space.com/35668-hubble-frontier-fields-lensing-astronomy-universe-ancient-galaxies.html?utm_source=notification

Oneness can not be divided.

Anmäl
2017-02-14 08:08 #1 av: VSK

Intressant tråd. En får tacka.

Om jag minns rätt nu så har Hubble 80 000 mm brännvidd (jämfört med en 35 mm kameran, antar jag det gäller som måttstock) samt alla dess bildsensorer tillsammans bildar 650 Mpxl. 

Har läst nånstans att om man skulle ha tillgång till Hubble på jorden så skulle man kunna se nåt sånt litet som en mus på månens yta.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.