Frågor inom ämnet söker svar

Mörk Materia

2017-01-03 23:23 #0 av: Hukanson

Fanns det mer mörk materia förr i tiden...och då avses mycket tid...kan det vara sant att kosmos förbrukar mörk materia i någon sorts förbränning som minskar mängden allt eftersom?

Forskare i Moskva anser sig ha vetenskapliga rön som tyder på detta och det kastar också ljus på en lekmans okunnighet om vad mörk materia är för något.

Nedan en översättning av artikeln i tidskriften :

"Det tidiga universum kan ha innehållit mer mörk materia än det finns idag, föreslår ny forskning. Resultaten kan hjälpa forskare att bättre förstå vad universum var strax efter Big Bang, sade forskare.

De flesta av materia i universum verkar vara osynlig och till stor del immateriella; det håller galaxer tillsammans och bara interagerar med de mer välkända frågan genom sin attraktionskraft. Forskare kallar dessa märkliga saker mörk materia, och en av de största frågorna för astrofysiker är -  vad det egentligen är och hur det kan utvecklas eller förfalla. 

Nytt verk av en grupp ryska forskare kan erbjuda en inblick i denna fråga. Dmitry Gorbunov av Moskvas Institute of Physics och teknik; Igor Tkachev, chef för för avdelningen för experimentell fysik vid Institute for Nuclear Research i Ryssland; och Anton Chudaykin av Novosibirsk State University i Ryssland anses om någon instabil mörk materia kan ha avklingat sedan universums tidiga dagar, vrida oavsett typ av partikel eller partiklar utgör mörk materia - det är fortfarande okänd - till lättare partiklar.

"Vi har nu för första gången kunnat beräkna hur mycket mörk materia kunde ha gått förlorade och vad motsvarande storleken på den instabila komponenten skulle vara" Tkachev sade i ett uttalande.

Deras nya beräkningar tyder på att mer än 5 procent av den nuvarande mängden mörk materia i universum har kan försvunnit sedan Big Bang.

Förutom att föreslå nya egenskaper för den svårfångade mörk materia, kan arbetet vara viktigt för att hjälpa forskare att förstå hur universum har förändrats över tid, säger forskarna. Till exempel, kan resultaten visa hur universums expansionstakt har varierat och vad som hände i universums första några hundra tusen år, när materia som vi känner den började bildas i atomer.

Mörk materia är en typ av fråga som har massa, så det utövar en dragningskraft. Men det inte interagera genom elektromagnetism med vanlig materia, så det är osynligt. Det vill säga, det inte reflekterar eller absorberar ljus. Bristen på elektrisk laddning gör också mörk materia immateriella. Fysiker fortfarande diskuterar vilken typ av partiklar utgör mörk materia, men de flesta forskare är överens om att ämnet står för ungefär fyra femtedelar av materia i universum.

Forskare har sagt Planck teleskop data visar endast cirka 4,9 procent av universum är vanlig materia, cirka 26,8 procent är mörk materia, och resterande 68,3 procent är mörk energi, som accelererar universell expansion.

Fyndet kan vara viktigt för att hjälpa forskare att förstå hur universum förändras över tiden. Till exempel kan forskningen hjälpa avslöja förändringen i expansionstakten och vad som hände i första några hundra tusen år av kosmos, när materia som vi känner den började bilda atomer. Det var första gången fotoner (ljus) kan börja röra sig relativt fritt genom universum.

I sin studie, såg laget på data från Planck rymdteleskop, som studerar den kosmiska bakgrundsstrålningen kommer från en punkt som ligger omkring 932 tusen miles (1,5 miljoner kilometer) från jorden. Den kosmiska bakgrundsstrålningen är en "eko" av Big Bang; Det är strålningen från fotoner (ljus) som först började röra sig fritt genom universum. Genom att studera svängningar i att strålning, är det möjligt att beräkna värdet av olika parametrar, till exempel hur snabbt universum expanderar, vid den tidpunkt då strålning emitteras.

Vad de fann var att universum i dess tidiga dagar - cirka 300.000 år efter det bildas - uppförde sig lite annorlunda än vad det gör nu. Denna slutsats kommer från mätning av expansionstakten, liksom antalet galaxer i kluster, som är lättare att förklara om mängden mörk materia var någonstans 2-5 procent större än det är idag.

För att få den siffran, forskarna jämförde verkliga universum med två modeller: en som antas mörk materia är stabil och en som antas den totala mängden mörk materia kan förändras. Den senare modellen gjorde ett bättre jobb med att producera något som universum sett idag. Så det tidiga universum kan ha haft två typer av mörk materia, forskarna sade i ett uttalande: en typ som sönderfaller till andra partiklar och en annan som förblir stabil under miljarder år.

"Vi är för närvarande inte kan säga hur snabbt denna instabila delen skämda, mörk materia kan fortfarande vara sönderfallande även nu" Tkachev sade i ett uttalande.

Dessutom, genom att titta på gravitationslins - bockning av ljus genom massiva objekt - av bakgrundsstrålningen, fann forskarna en övre gräns för hur mycket av den mörka materien fick förfalla, sade forskare. Studien förefaller i tidskriften Physical Review D."

Ursprungligen publicerad på Live Science.

http://www.livescience.com/57351-universe-lost-unstable-dark-matter.html?utm_source=notification

Oneness can not be divided.

Anmäl
2017-01-04 05:01 #1 av: Huygens

Frågan är om den mörka materian försvinner eller omvandlas? Om mörka materian bara omvandlats till energi eller andra partiklar, borde fortfarande gravitationseffekten finnas kvar.


Anmäl
2017-01-04 15:21 #2 av: Hukanson

Den gör ju det!!  Det är en tänkbar hypotes att den ljusa materian kommer från den mörka...så måste det ju vara om allt i begynnelsen var enbart mörk materia.

Hur var och när kom Förändringen som skapade det första elektromagnetiska impulsen som då var en motsats till gravitationen...och sedan den svaga och starka växelverkan...de fyra grundkrafterna i varje atom som tillhör Ljusets värld?

En spännande tanke att allt ljus är omvandlat mörker! Visserligen blott fem procent ungefär...men ändå! Vad är det som driver Processen framåt? Kan man tillskriva äran en allmäktig Skapare?

Oneness can not be divided.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.