Vetenskap

Phobos, Mars måne

2016-09-05 14:01 #0 av: Huygens

Phobos är en av Mars månar.

Frågan är varför Phobos ser svarvad ut, med längsgående mönster som löper runt-runt månen, som på en sytråd?

NASA presenterar en teori som jag betraktar som ett fantasifoster. Det påstås vara Mars gravitation som format spåren runt Phobos. Men NASA kan inte förklara hur spåren uppkommit. Själva mekanismen för spårskapandet saknas i teorin.

Det saknas också förklaring till hur dom stora kratrarna uppstått på Phobos utan att Phobos slagit sönder i bitar. Jättelika meteoriter som kommit med 20 km/s borde gjort mer skada.

.

Spåren på Phobos.

Varför ser Phobos så svarvad ut?


Anmäl
2016-09-05 14:25 #1 av: Farwuq

Det är inte teorier - som de levererar - utan på sin höjd hypoteser, de saknar underbyggnad.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-09-06 17:29 #2 av: Huygens

Ja, och det finns fler konstigheter med Phobos (från Wikipedia):

Phobos är ca 20 km tvärs över, så den har nästan ingen gravitation, för den är en liten måne. Ändå tror forskarna att Phobos har ett ca 100 m tjockt lager månsand på ytan. Det är oförklarligt hur en så liten himlakropp kan behålla ett så tjockt lager sand på sin yta efter alla otaliga kollisioner med ganska stora meteoriter, som borde slagit loss månsanden vid krockarna.

Nästan alla rymdsonder som inte kommit från NASA, och som skulle till Phobos, har gått sönder på vägen. I synnerhet sovjetiska/ryska sonder till Phobos har varit olycksdrabbade.

.

En sovjetisk forskare, Iosif Samuilovich Shklovsky gjorde 1958 beräkningar på Phobos bana och kom fram till att månen Phobos troligen var ihålig med ett kanske 6 cm tjockt skal av stål en bit under ytan. Stålsfären borde då vara 16 km i diameter och måste vara skapad av intelligenta varelser.

Vad som kunde dölja sej inne i sfären, inne i Phobos, är en gåta.

Idag har vetenskapen antingen mörkat, förlöjligat eller förkastat Shklovskys beräkningar om en ihålig Phobos. Ändå tror dagens forskare att ca 30 % av Phobos består av hålrum pga månens låga densitet.

.

Svarvspåren på Phobos är ca 30 m djupa dalar som löper runt månen.

Det finns en 85 m hög monolit på den del av Phobos som är nära månens stora krater Stickney.


Anmäl
2016-09-06 18:47 #3 av: Farwuq

Det hela låter skumt.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.