Planeter, Galaxer & Solsystem

99,99 % påstådd Mörk Materia

2016-08-26 16:47 #0 av: Huygens

Normalt sett påstås en galax sällan bestå av mer än 90 % mörk materia, men nu påstår forskarna att dom hittat en galax, Drakflugan 44, 330 miljoner ljusår bort, som består av 99,99 % mörk materia.

Kan vara interssant att kolla vad Electrical Universeforskarna säger om saken.

I alla fall, om universum är homogent, borde det inte kunna uppstå en sådan ojämn fördelning av den påstådda mörka materian om den existerar.


Anmäl
2016-08-26 16:51 #1 av: VSK

Jag som trodde hela universum bestod av ca 95% mörk materia i snitt.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-08-26 17:04 #2 av: Huygens

Det är skillnad på fördelningen av materia/energi i universum och inne i en galax. Och det ändrar sej varje år. Förut trodde vetenskapen att det fanns 72-73 % mörk energi i universum, men det är nedskrivet. Senaste Wikipedia skriver om universum:

  5 % vanlig materia
27 % mörk materia
68 % mörk energi

Men inne i en galax finns inte så mycket mörk energi (troligen < 1 %). Det mesta är vanlig och mörk materia i galaxer. Och då blir fördelningen annorlunda. Om mörk materia existerar.


Anmäl
2016-08-26 17:27 #3 av: [Hukanson]

Den engelska definitionen är av bättre kvalitet än den svenska.

"Dark matter is an unidentified type of matter comprising approximately 27% of the mass and energy in the observable universe[1] that is not accounted for by dark energy, baryonic matter (ordinary matter), and neutrinos.[2] The name refers to the fact that it does not emit or interact with electromagnetic radiation, such as light, and is thus invisible to the entire electromagnetic spectrum.[3] Although dark matter has not been directly observed, its existence and properties are inferred from its gravitational effects such as the motions of visible matter, gravitational lensing, its influence on the universe's large-scale structure, and its effects in the cosmic microwave background. Dark matter is transparent to electromagnetic radiation and/or is so dense and small that it fails to absorb or emit enough radiation to be detectable with current imaging technology."

Oneness can not be divided.

Anmäl
2016-08-26 17:49 #4 av: VSK

Vet bara att forskarna endast kan mäta ca 5% av allt i universum som man kommer åt att mäta. Så det verkar ju stämma bra med de 5% du skriver om #2.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-04-18 14:41 #5 av: Elving

Lösningen på gåtan med mörk energi och mörk materia.

Enligt energi lagen kan energi inte förstöras, den kan heller inte nyskapas. Den kan bara omvandlas till sin form och till sitt läge. Energin är evig.

 

Avståndet från jorden till solen är 150 miljoner kilometer. Ljuset från solen når jorden på 8 minuter. Ljuset har då en effekt på cirka 1 500 W/m2

 

Rymdforskare har genom gravitationsmätning upptäckt att det finns någon form av strålning i rymden, som man kallar för mörk energi och mörk materia. De har inte någon aning om vad den består av, trots lång tid av forskning. Man gissar att det kan vara någon okänd partikel. Man anser att universum består av 5 % fast materia, resterande 95 % består av mörk materia.

 

Alla lysande himlakroppar sänder kontinuerligt ut ljusenergi och partiklar som protoner och elektroner i alla riktningar, så att det bildas en jätteglob av energi och partiklar runt dem. Den mörka energin har naturligtvis den tätaste koncentrationen av energi närmast strålningskällan. Enligt energi lagen så kan energin aldrig försvinna, utan den kommer att finnas kvar i universum i ”evighet”.

 

Man kan inte se ljusstrålar från ”sidan”. Det är först när ljusstrålar träffar något föremål som reflekterar ljuset, som vi kan observera att det har kommit ljus från någon ljuskälla, (prova med en ficklampa). När vi tittar mot solen är det inte själva solen vi ser, utan det ljus som solen sände ut 8 minuter tidigare. Till exempel så kan man inte se ljuset som går från solen till månen och inte ljuset som reflekteras från månen till jorden, men det finns ju helt klart där! Ljuset består av fotoner som är mycket små och har så hög hastighet, att man inte har kunnat mäta deras vikt.

 

Även solen sänder ut enorma mängder protoner och elektroner, vilket skapar den så kallade solvinden. Solvinden är tillräckligt stark för att ”blåsa bort” svansen på kometer och den skapar norrsken genom att partiklarna i solvinden kolliderar med syreatomer och kväveatomer i jordens atmosfär. Vid riktigt stora utbrott av energi på solen bildas kraftiga solstormar, som kan tränga genom jordens magnetfält och ge störningar på elektroniks utrustning och slå ut dataprogram.

 

Det är förvånande att inte någon astrofysiker under alla år som de har forskat, inte har kopplat ihop den viktminskningen som alla lysande planeter genomgår, med det självklara faktum att den utstrålande massan från alla galaxer måste finnas kvar i universum.

 

Konklusion: Energin är evig – mörk energi och materia är självklart ljus energi! (Som ej är belyst)

 

//Elving Jonsson, Söderbärke

Anmäl
2019-04-18 16:12 #6 av: Huygens

Det finns flera problem med ovan resonemang. Till att börja med är ljus och annan elektromagnetisk strålning samt fri partiklar redan inräknade och uppmätta i den vanliga materian och kan därför inte utgör (del av) mörk materia/energi.

Och dels är ljus någonting som hela tiden sänds ut, går (lokalt) förlorat och därmed kontinuerligt försvinner från galaxer, medan teorin om mörk materia är lokal för galaxer. Den mörka materian strålar inte ut och stannar istället kvar inom en galax volym, troligen i en sfärisk form. OBS, galaxer synliga massa är ofta placerad i skivform.

Ljus har dessutom materieegenskaper, dvs genererar gravitation som är en attraktiv kraft. Teorin om mörk energi (ej mörk materia) bygger på att den mörka energin är repelerande, dvs är frånstötande, vilket är direkta motsatsen till gravitation.


Anmäl