Vetenskap

Stratolaunch

2016-06-20 22:04 #0 av: Huygens

Stratolaunch, flygplanet som ska kunna lyfta en 250 ton tung raket till 10 km höjd, är färdigbyggd till 76 %. Det kan jämföras med en Saturnus 5, som väger 3000 ton.

En första testflygning av Stratolaunch kan göras 2017.

DM har en artikel här. Stratolaunch är byggt av Paul Allen från Microsoft. Han har ingen kund ännu, men tydligen ganska gott om pengar. Jag kan tänka mej att om man kombinerar jetdrift och raket, kan Stratolaunch lyfta 250 ton till 15 km höjd.

Tanken med Stratolaunch är att minska kostnaderna för att få upp en liten rymdskyttel i LEO. I första hand är det Drömjagaren med 7 mans besättning, som är tänkt att lyftas i omloppsbana.

.

Stratolaunch byggs av ett dotterbolag till Northrop Grumman: Scaled Composites.


Anmäl
2016-06-21 21:01 #1 av: Huygens

Ju mer jag läser om Stratolaunch, desto konstigare blir den. Det står nästan inget om att utforska månen med raketer från Stratolaunch. Tanken verkar snarast vara snabbhet, att snabbt få upp en raket i omloppsbana. Eller snabbt få upp många små satelliter i omloppsbanor inom 24 timmar.

Och månen då, som bara ligger 2 dagar bort?


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.