Vetenskap

Satelliters plasma- och jonraketer

2016-03-04 13:34 #0 av: Huygens

Det finns flera olika typer av plasma- och jonraketer till satelliter.

Jonraketer används bara ute i rymden då jonraketens accelerationen är så liten att raketen (egentligen jonraketmotorn) inte fungerar i jordens atmosfär och fungerar därför heller inte som startmotor i en raket, då gravitationen från jorden är för stark.

Plasmaraketer kan ibland vara en typ av jonraketer där atomer både hettats upp tills atomerna bildar en het plasma och samtidigt laddas atomerna elektriskt. Svetsbågeraketmotorn som är en typ av plasmaraket, verkar dock inte (?) använda den elektrisk laddningen för framdrift.

Jon- och plasmaraketer uppfanns på 1910-talet, byggdes på 1950-talet, men kom först i användning på 1970-talet.

.

Ute i rymden kan en långsam jon- eller plasmaraket med väldigt lite bränsle ge en slutlig accelerationsökning som är betydande åt en satellit eller rymdkapsel, åtskilliga km/s total hastighetsökning. Hastighetsökningen behöver ofta pågå under flera månader eller år därför att jonraketens acceleration är väldigt låg.

Jonraketer kan användas som RCS, styrraketer, om en satellit behöver ändra riktning på sin bana. Plasma- och jonraketer används även för att öka hastigheten på satelliter som ska nå en viss omloppsbana eller för att ta sej ur en omloppsbana och ev kraschlanda.

Jon- (och dom flesta) plasmaraketerna fungerar genom att energi tas upp i solceller, sedan laddas några få gasatomer (xenon/argon/cesium etc) elektriskt, som accelereras mot ett elektriskt laddat nät, med små hål, i raketutblåsdelen. Den atom som lyckas ta sej genom ett hål i nätet kommer att bidra till accelerationen. Precis när atomen passerar genom hålet slås det elektriska laddade fältet av (?) och atomen spottas ut ur raketen med en hastighet av 10 - 80 km/s. Ibland norpas den elektriska laddningen av nätet och atomen spottas ut elektriskt neutral ur raketen.

Jon- och plasmaraketerna kan använda sej av både mikro- och radiovågor för att ladda sitt raketbränsle elektriskt.

Som jämförelse har vanligt traditionellt raketbränsle sällan utblåshastighet högre än 3 km/s.

.

Svenska SMART-1 använder jonraketer; Halleffektraketer

Det finns även Pulserad plasmaraket och Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket (VASIMR).

Pulserad induktivraket klarar sej utan några elektroder och slipper därmed brottas med problemet att elektroder kan erodera.

Svetsbågeraket använder delvis traditionellt raketbränsle som hettas upp ytterligare med en elektrisk "svetsbåge", vilket gör att atomerna får högre hastighet, högre gastryck och därmed högre raketutblåshastighet.

Resistojet är i allmänhet inte en plasmaraket, men kan vara värd att nämna här då den använder solceller för att elektriskt hetta upp en vätska, som övergår i gasform och som sedan fungerar som raketutblås.

Anmäl
2016-03-15 23:06 #1 av: Huygens

En variant på plasmaraket är kärnkraftspulsraket. Tanken är att använda en vanlig fissionskärnreaktor som driver laserstrålar mot väte som därefter genomgår fusion och bildar plasma som kan drivas genom en jonmotor. Fusion eller plasma kan även skapas med kraftiga magnetfält eller genom att använda antimateria.

Raketen med antimateria uppfanns år 1992 i Pennsylvania, USA.

.

Den tidigaste kärnkraftspulsraketen utvecklades på 1950-talet baserat på teknik föreslagen år 1946 av vätebombsutvecklaren Stanislaw Ulam.

Det mesta av dokumentationen från 1940- och 1950-talen är idag antingen borta eller fortfarande hemlig. Men det finns dokument från 1958 och 1959 från det dåvarande Project Orion (ej samma som dagens Orionkapsel som är tänkt att gå till Mars).

Läser man på Wikipediasidan om Projekt Orion, häpnar man. Tanken var att bygga rymdskepp upp till storleken 8 miljoner ton.

Städer i rymden.

Undra var den ambitionen försvann?

En orsak kan vara att Projekt Orion var tänkt att beväpnas med kärnvapen och när första provstoppsavtalet uteslöt rymden försvann Projekt Orion från offentlighetens ljus.

Rymdskeppen i Projekt Orion ansågs kunna byggas med material som redan fanns tillgängliga år 1958. Det största Projekt Orionrymdskeppet kunde bära 1080 vätebomber.

En fet smäll...

.

Kärnkraftspulsraketen får sägas vara experimentell och genererar mycket radioaktiv strålning. Flera olika varianter av kärnkraftspulsraketer finns idag på ritbordet eller dolda i testanläggningar.

Dom flesta experimenten gjordes på 1970-, 1980- och 1990-talet. Idag verkar endast en verksam kärnkraftspulsraket vara under utveckling; den sk MSNW Magneto-fusionsraketen.

Longshot var en annan sådan kärnkraftspulsraket.

.

Månen ligger bara två dagar bort.

Anmäl
2016-03-16 20:52 #2 av: Huygens

Sovjets RosCosmos har använt över 30 kärnkraftsreaktorraketer i rymden. USA har bara använt 1 (en) kärnreaktorraket, SNAP-10A år 1965. Åtminstone enligt DailyMail. Artikeln visar några bilder mestadels på amerikanska kärnkraftsreaktorraketer.

Jag är förvånad, för jag har inte hört att Ryssland haft så många kärnkraftsreaktorraketer i rymden.

Utvecklingen av SNAP-10A på Santa Susana Field Laboratory (SSFL) resulterade i att stora mängder radioaktivt material spreds på marken. Ja, samma SSFL som gjorde sej skyldiga till världens första härdsmälta.

SNAP-10A gick sönder i rymden efter 43 dagar. SNAP-10A är kvar i LEO på 1300 km höjd. År 1979 ramlade 50 bitar av SNAP-10A ner och en del radioaktivt hamnade i atmosfären. Men det mesta av kärnkraftsreaktorn finns kvar i ett stycke i omloppsbana.

Jättetrevligt att veta.

.

Ryska RosCosmos kommer att testa en ny kärnreaktorraket år 2018. Raketen kommer kunna ta astronauter till Mars på endast 6 veckor.

Så...

Då återstår bara att ta sej till Månen.

Upp till bevis.

Anmäl
2016-03-26 13:06 #3 av: Huygens

Marsresa Bluff?

.

NASA påstår sej byggt en prototyp av mikrovågsraketen EMDrive som kan ta en rymdkapsel till Mars på 2,5 månader (10 veckor), utan att använda något bränsle.

Mikrovågsraketen kallas även kvantumvakuumraket och utvecklas på NASAs Johnson Space Center inom EagleWorks Laboratories.

Enligt NASA använder mikrovågsraketen mikrovågor som far fram och tillbaka inne i raketen, vilket ger framdrift. NASA säger att principen bakom mikrovågsraketen strider mot all etablerad vetenskap. Nobelpris?

Är det bluff eller ett fantastiskt vetenskapligt sammanbrott?

Alienteknik?

.

Eller är mikrovågsraketen ännu en NASA-bluff för att kunna presentera en "förkortad" Marsresa som egentligen bara utspelar sej i en TV-studio i Nevadaöknen?

Precis som dom fejkade Apollomånresorna.

Anmäl
2016-09-05 11:02 #4 av: Huygens

Påståendet är nu att NASA ska släppa ett vetenskapligt papper på hur EmDriften fungerar och ska ta astronauter till Mars på 10 veckor.

EmDriften anses omöjlig då den strider mot gällande naturlagar om aktion och motreaktion, genom att endast studsa fotoner fram och tillbaka i raketen.

Anmäl
2016-09-07 13:56 #5 av: Huygens

Ännu en omöjlig raketmotor som bryter mot naturlagarna, den sk Cannaemotorn som använder sk Lorentzkrafter ska förmå en raket att röra sej i rätt riktning.

Cannaemotorn påminner om EmDriften.

Anmäl
2016-09-07 18:05 #6 av: Farwuq

Strider mot naturlagarna?
Har man inte sagt det många gånger förut för att sedan se att världen är mer komplicerad än vad man trodde tidigare?

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2016-10-07 12:25 #7 av: Huygens

Den nya fantastiska Neumann Drive-raketen påstås ha sådana otroliga egenskaper att astronauterna ska kunna flyga till Mars och tillbaks igen på en enda tankning. Dom första testerna av Neumann Drive ska börja år 2018 och raketmotorn kan drivas på bitar av metaller som får fungera som "bränsle", t ex bitar av rymdskrot.

NASAs egen konkurrerande HiPEP-raketmotor påstås ha ca 15 % lägre drivkraft än Neumann Drive.

Vi får se. Jag gissar att en viss TV-studio är förberedd.

Månen ligger bara två dagar bort.

Anmäl
2016-10-07 15:39 #8 av: Farwuq

Jag väntar och se, för eller senare får man veta om det är sant.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.