Vetenskap

Astronaut Heidemarie Stefanyshyn-Piper

2016-01-19 07:35 #0 av: Huygens

Astronaut Heidemarie Stefanyshyn-Piper färdades upp till ISS vid två tillfällen med rymdskyttel, då dessa fortfarande var i bruk.

Vid den andra resan, med rymdskytteln Endeavour på STS-126, skulle Stefanyshyn-Piper utföra ett arbete på utsidan av ISS, datum 2008-11-18. Hon råkade då tappa en verktygsbag (en verktygsväska), som anses vara det kanske största föremål som en astronaut tappat i rymden.

Verktygsbagen vara felaktigt inte kopplad till en förankringslina. Ingen vet hur det kunde komma sej att linan saknades till verktygsbagen.

Resultatet blev i alla fall att verktygsbagen drev ut i rymden och tappades bort. Det officiella påståendet är att verktygsbagen kunde ses från jorden via teleskop tills verktygsbagen brann upp i atmosfären, datum 2009-08-03, vilket får sägas vara ett förvånansvärt snabbt fall mot jorden.

.

Nu finns det en liten konstighet till i historien med verktygsbagen.

På den videofilm som fångas av hjälmkameran (?) kan man se verktygsbagen försvinna ut i rymden. Verktygsbagen krymper i storlek när den driver bort från ISS.

Men sen sker något underligt.

Verktygsbagen beter sej som om den studsar mot en osynlig glasvägg och rör sej tillbaka mot ISS, för att sedan driva sidledes neråtvänster i bild, som om verktygsbagen fångats av en vattenström.

Kan verktygsbagen ha studsat mot fejk-Jorden i en TV-studio i en vattentank i Hollywood? Stefanyshyn-Piper är utbildad militärdykare.

Här finns en alternativ videoanalys av händelsen med verktygsbagen.


Anmäl
2016-01-19 08:15 #1 av: Magi-cat

...och det kan inte se konstigt ut av någon annan orsak, t.ex. att rymdstationen och jorden också rör sig?

Anmäl
2016-01-19 08:46 #2 av: Huygens

#1 Möjligheten finns. Låt oss fundera lite.

Det är corioliseffekten som jag tror jag nämnde här, som skulle kunna spela in på verktygsbagens rörelse.

Det finns dock en enorm svårighet för coriolis att påverka verktygsbagen mer än obetydligt. På en karusell eller en grammofonskiva kan man tydligt visa corioliseffekten. Föremål som ges raka rörelsevektorer, får skenbart krökta banor av coriolis.

Men....

.

I just det här fallet, med ISS, jorden och verktygsbagen, är jorden alltför stor och tidsomfånget är för kort, bara några sekunder. Det gör att coriolis endast borde ge en liten effekt.

När coriolis demonstreras på en liten karusell i en nöjespark, är rörelsen och tidsperioden i storleksordning med karusellen. Det gör att corioliseffekten blir omedelbart synbar.

Fast nu har vi stora Jorden.

.

Både verktygsbagen och ISS befinner sej i fritt fall i en hastighet av ca 7 km/s. Hastigheten som verktygsbagen får i sidled är ca 1 m/s. Jorden har en radie av 6400 km.

Jag kan inte förklara verktygsbagens rörelse enbart med coriolis och det faktum att verktygsbagen skulle befinna sej i omloppsbana runt jorden.

.

Och som sagt var, det är lite svårt att förstå att verktygsbagen föll in i atmosfären så snabbt. Det innebär att en väldigt liten störning av ISS omloppsbana skulle få hela ISS att falla in i atmosfären på mindre än ett år.

Kanske kan du hitta någon matteintresserad som har ork att räkna ut rörelsemönstret mer exakt för en verktygsbag i omloppsbana, som får ett rörelsetillskott av 1 m/s i sidled? 

.

Edit: Ett hastighetstillskott i sidled på 1 m/s till en befintlig hastighet av 7 km/s, är en förändring av bara 0,014 % och borde under en kort tidsperiod knappast vara märkbar.

I alla fall borde vi inte se studsande verktygsbagar i rymden.


Anmäl
2016-01-19 09:11 #3 av: Huygens

Om astronauten befinner sej i en vattentank, kan det också förklara varför verktygsbagen verkar sjunka (mot låtsas-Jorden?).

Om du tittar alldeles i börjen på klippet kan du se hur astronauten knuffar verktygsbagen åt vänster i bild. Av oförklarlig anledning börjar verktygsbagen därefter röra sej bort från astronauten, trots att verktygsbagen inte fått någon sådan rörelsevektor av astronauten.

Det är som om verktygsbagen är tung och börjar sjunka.

Ifall verktygsbagen befinner sej i en vattentank och blir knuffad i sidled (åt vänster i bild) och dessutom inehåller några verktyg av metall, kan det förklara varför verktygsbagen därefter börjar sjunka ner mot fejk-Jorden.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.