Vetenskap

Lunar XPrize

2016-01-13 00:37 #0 av: Huygens

Googles tävling Lunar XPrize har fått ett bidrag från Audi.

Audi har tillverkat en månbil som ser ut som en liten hund. Av det jag kan se, ter sej månbilen plastig, men kanske funkar den? Månbilen är tillverkad av "deltidsforskare".


Anmäl
2016-12-01 21:41 #1 av: Huygens

Forskargruppen PT Scientists från Tyskland planerar att landa en månbil nära den påstådda landningsplatsen av Apollo 17 någon gång år 2017. Månbilen Lunar Quatro deltar i XPrize och PT Scientists sponsras av Audi.

Kostnaden kommer vara 30 miljoner dollar och raketen som används är troligen en Falcon 9.

Månen är bara 2 dagar bort.


Anmäl
2017-03-20 13:40 #2 av: Huygens

PTScientists planer på ett sända upp självgående månbil till Månen har skjutits på framtiden och kommer först att genomföras år 2018. Det är Elon Musks SpaceX Falcon 9-raket som ska göra själva uppskjutningen.

PTScientists (Tyskland) har byggt landningsmodulen ALINA, avsedd för Månen och har även byggt två små månbilar, i samarbete med bilföretaget Audi, som kan köra i
3 km/h. Kommunikationen till jorden kommer att skötas av företaget Vodafone.

.

Det finns i dagsläget få tävlanden om att vinna Googles XPrice, att sända upp en liten månbil som ska leta rätt på Apollo 17-månbilen som påstås vara lämnad av Gene Cernan år 1972 i dalen vid bergen Taurus-Littrow.

Enligt reglerna för XPrize måste uppskjutningen göras före slutet av år 2017, vilket PTScientists inte hinner, dom kommer därför lämna tävlingen XPrize.

Samtidigt finns det heller ingen annan tävlande som har en rimlig chans. Några konkurrenter är:

Moon Express (USA)
TeamIndus (Indien)
Hakuto (Japan)
SpaceIL (Israel)
Synergy Moon (internationellt)

.

Jag tror att det kan inte vara alltför svårt att hitta Apollo 17-månbilen. Den står nog någonstans i en nedlagd TV-studio i Nevadaöknen.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.