2016-01-10 09:33 #0 av: Huygens

Kanske har detta föremål redan nämnt i någon äldre tråd?

Det som kallas schist disc, är en skiva som ser ut att ha bearbetats för att ingå i en maskin. Skivan kan antas ha varit monterad på en axel och en motordriven apparat har sedan roterat stenskivan i hög hastighet.

.

Schist disc hittades 1936 av arkeologen Walter Emery i prins Sabus grav i Sakkara, Egypten, och är 61 cm i diameter. Tydligen ska det finnas flera schistdiskar, men bara en enda finns utställd på museum.

Ett användningsområde skulle kunna vara att blanda luft eller vätskor, men jag har svårt att tro att någon ägnar så stor omsorg åt en stenskiva enbart som omrörare, när man kan använda en flat pinne.

Ett påstående är att när disken roterar skapas en speciell typ av ljud som kan lyfta pyramidstenar. Eller så är schistdisken del av en uråldrig radaranläggning.

.

Det engelska ordet schist är glimmerskiffer på svenska, en bergart som brukar vara något mjukare än granit, men som ändå innehåller en del hård kvarts. Glimmerskiffer är värmetåligt och relativt starkt, vilket gör att glimmerskiffer av bra kvalitet kan användas i ugnar, som trottoarplattor eller klinker.

Samtidigt är det extremt svårt att bearbeta sten så att formen blir en tunn buktad yta.

Det officiella påståendet är att schistskivan är en rituell tallrik som prästerna (?) placerade lotusblommor på under religiösa ceremonier. Ingen vet vad syftet med schistdisken är eller vem som gjort den.