Vetenskap

Månbas Bluff?

2016-01-04 20:35 #0 av: Huygens

ESA påstår nu att dom kan bygga en månbas till år 2030, med arbetsnamnet Lunar Village (?). Månbasen kan komma att ersätta ISS.

Månbasen kommer att byggas av robotar som sänds upp till Månen med rymdkapslar. Troligen hamnar månbasen på Månens bortre sida så att vi inte kan se den från jorden.

Robotarna på Månen samlar ihop den månsand som kallas regolit (sand, grus, stenar), ett idealist material för cement, som robotarna sedan gjuter stora klossar av.

NASA säger sej ha slängt alla planer på att återvända till Månen och tar istället sikte mot en asteroid eller Mars.

.

Nu det intressanta.

Robotar använder en 3D-printer som sedan "fräser ut", printar byggelement till byggnader. Det tar ca 1 timme för en 3D-printer att ta fram ett 3 m stort byggelement. Det gör att robotarna med 3D-printern kan bygga ett hus/vecka på Månen.

Husen täcks över med månsand för att skydda mot Månens farliga radioaktiva neutronstrålning som är resultatet av att solljuset bombaderar Månens yta 14 dagar i sträck varje varv Månen tar runt jorden.

Då det går så hysteriskt snabbt att bygga husen och då Månen bara ligger 3 dagars resa bort, kan en Månbas upprättas på 2 månader, bara robotarna och 3D-printern väl kommit på plats.

.

ESAs månbasen kommer vara permanent och astronauterna kommer odla mat i växthus.

Tro det den som vill.


Anmäl
2016-01-04 21:32 #1 av: Gahella

Det här är jag ärligt talat helt öppen för. 

Har läst på flera ställen att det jobbas på att ha en utflyktsväg från jorden om det skulle behövas, tex om det blev kärnvapenkrig.


Anmäl
2016-01-04 23:20 #2 av: [Hukanson]

Det är imponerande så här i början att se vad tekniken kan klara av när det finns kärlek för att göra något. Lunar Village, en månbas på månens baksida, byggd på två månader kanske som en tillflykt vid ev kärnvapenkrig för eliten i Europa. De rika kan köpa sig en condo för överlevnad. Inget snack om att bygga flyktingförläggningar på några månader inte. Men man ska välan inte vara negativ.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2016-01-05 11:16 #3 av: Marr

Intressant Huygens! Ja det här kan jag också köpa. Tror ni vi får följa med om kärnvapenkriget skulle bli ett faktum? Jag tror inte jag vill det i så fall. Stryper mig själv hellre eller väntar på smällen...

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2016-01-05 15:26 #4 av: Huygens

David Icke funderar ibland på om ickefysiska varelser försöker ändra miljön på jorden för att möjliggöra att dessa (andra?) varelser ska kunna ta mer fast fysisk form.

Då måste ju den mänskliga eliten förmås att tro att dom har någonstans att ta vägen.


Anmäl
2016-01-05 18:44 #5 av: [Zachapacka]

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2014/11/3D-printing_a_lunar_base

Anmäl
2016-01-06 07:02 #6 av: Marr

#5 Tack för videoklippet.Glad

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2016-01-09 18:35 #7 av: Huygens

Här finns exempel på en liten mekanisk (?) detalj som gjorts av en 3D-printer från en meteorit.


Anmäl
2016-03-23 13:09 #8 av: Huygens

Sovjet skickade år 1959 Luna 2 till Månen. Resan genom rymden tog 36 timmar för Luna 2 och slutade med en avsiktlig kraschlandning.

.

DM har idag en artikel där ESA planerar en hel rymdby på Månen. Det rör sej om en möjlig semesterort för turister och kommer troligen placeras på Månens sydpol där det är minst strålning och inte så varmt. Månens rymdby kommer stå klar år 2030.

Det ska dessutom finnas vattenis på sydpolen så det blir möjligt att utvinna syre ur vattnet. Låter ju jättelätt ordnat bara dom där 3D-printrarna fungerar.

Nästa steg är att bygga en rymdby på Mars.

ESA anser att rymdbyn i Månens vakuum är viktig då Mars har nästan ingen atmosfär, bara 0,6 % av jordatmosfären, vilket är nästan liktydigt med vakuum. Klarar ESA av att bygga en rymdby på Månen, borde det vara möjligt att bygga samma typ av rymdby på Mars med 3D-printrar.

3D-printrarna är automatiska och kan lämnas för printning i ett halvår, varefter byn kan inspekteras och om husen anses lufttäta kan invånarna (turisterna) flytta in.

Tack vare att Månens sydpol även har höga halter av metaller och nödvändiga mineraler, skulle Rymdbyn kunna bli självförsörjande med egna växthus som genererar mat.

Månen ligger bara två dagar bort.

(I en Nevada TV-studio.)


Anmäl
2016-03-23 18:33 #9 av: Farwuq

Vi får se hur det blir.
Skämtar

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-03-24 16:34 #10 av: Huygens

NASA vill inte vara sämre än ESA.

Inom bara 6 år kan NASA ha en rymdbas på Månen som skapats av 3D-printrar. NASAs forskare sägs ha långtgående planer på att bygga klart en rymdbas på Månen till år 2022.

Kostnaden för NASAs Månbas kommer att vara mycket lägre än någon tidigare beräkning, endast 70 miljarder kr. Dessutom pekar beräkningar på att NASA kan reducera sina kostnader med 90 % om NASA sänder sponsrade astronauter till Månen, då företag och gruvbolag är beredda att investera stora summor pengar.

.

NASA kan komma att använda självkörande månbilar så att astronauterna inte åker vilse och ekovänliga GMO-grödor utgör maten på Månbasen.

NASA har låtit göra ett antal färgglada teckningar och animeringar som visar hur livet kommer te sej för astronauterna på den nya fina Månbasen år 2022.

.

Månen är bara två dagar bort.

Månbas Bluff


Anmäl
2016-04-18 19:03 #11 av: Huygens

Här är en intressant analys av rymdresor och NASA (52 min) från 1980-talet. Föreläsaren David Hatcher Childress berättar att redan år 1961 hade NASA fullständiga ritningar för små byar på Månen, med hus för 10-20 astronauter.

Han berättar även att NASA hade en rad planer för olika aktiviteter på Månen och ville göra många flera undersökningar, men sedan dog all utforskning av Månen ut, det tystnade och blev aldrig gjort.

Han tar även upp utforskning av Mars och andra himlakroppar.

.

Man kan tydligt höra hur förbryllad Childress låter när han berättar att alla "resor" till Månen bara slutade och att allt intresse försvann. Han funderar på om det fanns något på Månen som inte fick undersökas mera.

Han sträcker sej till slut så långt att han funderar på om det finns konstgjorda formationer på Jordens och Mars månar.

Månen ligger bara två dagar bort.


Anmäl
2016-04-18 21:41 #12 av: [Hukanson]

Känner vi att det är meningen att vi ska befolka, kolonisera, andra planeter i solsystemet?

Oneness can not be divided.

Anmäl
2016-06-22 12:49 #13 av: Huygens

Roscosmos säger nu officiellt att Ryssland kommer upprätta en månbas år 2030 med 12 kosmonauter. Roscosmos kommer sända en rymdsond i omloppsbana runt Månen år 2024 för att hitta en lämplig landningsplats.

Tydligen litar inte Ryssland på äldre månkartor eller NASAs modernare LRO.  Roscosmos kallar månuppdraget för Projekt Ryvok. Dock kan rymdsonden Luna 27 sändas i omloppsbana runt Månen redan år 2020 för att leta efter vatten.

En Angararaket med beteckningen Angara A5V kan användas för månuppdragen. Ingen sovjetisk eller rysk rymdkapsel påstås ha sänts till Månen sedan år 1976, då Luna 24 landade och påstods returnera 170 g "månsand". Vi får se.

Månen är bara 2 dagar bort.


Anmäl
2016-06-23 21:21 #14 av: Marr

Ja vi får väl se hur det blir med boendet & måendet där.Oberörd

Mars också javisst varför inte, ha så trevligt..Glad.jasså ryssarna litar inte på Nasas uppgifter. Inte jag heller ärligt talat...Skrattar

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2016-11-21 17:23 #15 av: Huygens

Det är lite oklart hur det går med NASAs Orionkapsel, men nu kokar det till i grytan på annat håll.

President Donald Trumps rådgivare säger att det blir lättare att ta sej till Månen än till Mars. Trump verkar inställd på att skicka astronauter till Månen.

.

Rysslands planer på en Månbas för 12 kosmonauter till år 2031 fortskrider. Den nya ryska rymdraketen Federation kommer vara klar till år 2029 för att skicka upp dom första kosmonauterna. Obemannade ryska rymdresor till Månen kommer att starta redan år 2026.

Ryssland planerar därefter att bunkra upp 200 megaton raketbränsle på Månen.

Månen ligger bara 2 dagar bort.


Anmäl
2016-11-21 18:46 #16 av: [Hukanson]

Det är ju mänskligt sett klokare att bygga upp en månbas först och lägga till en produktionsfabrik för färder därifrån till planeter i solsystemet. Det måste vara betydligt enklare och billigare att starta en Marsresa från Månen än från Jorden.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2017-01-27 15:02 #17 av: Huygens

Tempel på Månen?

Europeiska rymdstyrelsen ESA avslöjar nu sina planer på att bygga ett religiöst tempel på Månen. Templet kommer att utgöra del av ESAs rymdby på Månen. En imponerande lång trappa kommer leda upp till templet på ett sätt som liknar mayaindianernas pyramidbyggen.

Templet ska uppföras som en 50 m hög kupoldom, mha 3D-printrar och kommer att placeras nära Månens sydpol på sluttningen av den sk Shackletonkratern.


Anmäl
2017-01-27 15:48 #18 av: [Hukanson]

En katedral vid månens sydpol för kontemplation...hehe...behövs det en katedral för kontemplation på månen...knappast. Det låter väldigt teoretiskt. Kanske litet neurotiskt. Som en eskimå igloo upphöjd till Mänsklighetens Mayagud skulle den vara en symbol för mänsklighetens förening....typ Förenta Nationerna då...ett kallt krigshus för snåljåpar...nej..värm upp designteamet och låt oss få ett äventyrsbad med rutchkanor istället.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2017-02-09 12:32 #19 av: Huygens

Nu är det bestämt.

NASA och ESA är överens om att skicka sin bemannade lunarmodul till Månen. Årtalet är 2021, inte senare än år 2021 ska en bemannad gemensam NASA-/ESA-rymdkapsel med astronauter sändas till Månen.

ESA ska tillsammans med Airbus och 11 andra länder, bygga sin del av lunarmodulen.

NASA kommer redan i November år 2018 att skicka en obemannad Orionkapsel i en avlång omloppsbana bortanför Månen, som ett första långdistanstest. Det stora problemet för Orionkapseln just nu, är att NASAs ingenjörer måste lösa problemet med att vibrationer vid uppskjutningen förhindrar astronauter att se rymdkapselns dataskärmar. Dom kraftiga vibrationerna i Orions bastanta uppskjutningsraket SLS gör att allt skakar våldsamt och det är i nuläget inte möjligt för en astronaut att avläsa vad som syns på instrumenten och dataskärmarna.

Dessutom finns problemet med dom radioaktiva van Allenbältena som måste lösas för astronauternas säkerhet.

.

Månen ligger bara 2 dagar bort.


Anmäl
2017-02-09 15:13 #20 av: [Hukanson]

Är det inte litet konstigt att de fortsätter att skjuta upp raketerna från havsnivån i mexikanska golfen när de skulle kunna komma upp ett par tusen meter på ett berg? Kan man räkna på hur mycket tid och bränsle man skulle spara?

Oneness can not be divided.

Anmäl
2017-02-09 18:08 #21 av: m2studio

Dem raketer har andra uppgifter än att ex. komma fram till månen eller kopplas sig till andra stationer och mm tycker jag. Du tänker i helt rätt bana och dem är skumma.

Anmäl
2017-02-21 06:22 #22 av: _Fisken

Jag har fått för mig att de vill skjuta upp raketer från ställen där risken för människoliv är minimerad om nu raketen skulle haverera efter start.

Anmäl
2017-02-21 19:19 #23 av: Farwuq

Man skjuter upp raketer över ödemark eller stora hav.

De ska gärna skjutas upp nära ekvatorn och i helst östlig riktning.  Platser som Brasilien, Kenya och Borneo är lämpliga.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2017-03-04 12:18 #24 av: Huygens

Internetföretaget Amazon kommer troligen att leverera böcker till Månen år 2020. Det blir rymdbolaget Blue Origin som svarar för raketuppskjutningarna.

Planerna på bokleveranser avslöjade av Amazons chef Jeff Bozo, som del i Amazons planer på att etablera en rymdby på Månen. Bokföretaget räknar med att leverera ca 4,5 ton böcker/raketuppskjutning till Månen med början år 2020.

Amazon är ett stort företag och kommer därför även att leverera en mängd andra saker förutom böckerna, till Måninvånnarna.

.

Amazon kommer i första hand att rikta in sej på området vid Shackletonkratern. Dom mer eftertraktade landområdena på Månen kommer ganska kvickt att bosättas av förmögna människor. I synnerhet platser med god utsikt och där tillgången på solljus är riklig.

Månen ligger bara två dagar bort.


Anmäl
2017-03-04 13:29 #25 av: [Hukanson]

Det är litet omtumlande ändå att veta att om drygt fem år kommer det att finnas bosättningar på Månen och kanske också Mars. Bosättningar snabb-byggda med 3D-teknik helt automatiserat. Fri tillgång till byggnadsmaterial med undantag av cement eller vad det nu blir som används som bindningssubstans. Att täcka över allt för att skydda det från solstrålning kräver kanske en grävskopa ändå.

Bussigt av Amazon att erbjuda sig att skicka gratis litteratur till dessa pionjärer...eller är det ett girigt reklamgrepp för flört med allmänheten?

Visst kan man förstå att vetenskaparna blir tårögda när de tänker på vilka laboratorier de kan sätta upp och vilka expriment som kan utföras på en himlakropp utan vanlig gravitation eller syre. 

Oneness can not be divided.

Anmäl
2017-03-04 13:48 #26 av: Huygens

Det blir nog inte gratis, snarast tvärtom.


Anmäl
2017-03-06 13:33 #27 av: Farwuq

Varför inte skicka dem digitalt?

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2017-03-06 16:20 #28 av: Huygens

Det gäller att landa en person på Månen först. :)

Ford har börjat använda 3D-printrar för att skriva ut bilar.


Anmäl
2017-04-26 12:24 #29 av: Huygens

Kineserna vill samarbeta med Europa. Kinas CNSA vill bygga en månby, The Moon Village, tillsammans med ESA. (DM)

Robotar och astronauter kommer tillsmmans att utforska och undersöka Månen. Månbyn kommer även att utgöra ett centrum för rymdturism och resor till Mars och andra planeter, säger ESAs chef Jan Woerner.

Eller så är det hela en fantasi.

.

Och fortfarande är van Allenbältena i vägen.

Månen ligger bara två dagar bort.


Anmäl
2017-05-05 18:02 #30 av: Huygens

NASA skickar ut en sk Request for Information och företag har fram till 2 juni att svara. NASA vill veta hur man tar sej till Månen med alternativa metoder. (DM)


Anmäl
2017-12-17 03:50 #31 av: Huygens

Fuglesang tycker att Sverige ska vara med och resa till månen. Nästa år 2018 blir det 50 år sedan Apollo 8 astronauter påstås ha sett månens baksida. SVT


Anmäl
2017-12-17 15:57 #32 av: Maikailoa

Sätt Fugelsang på ett rymdskepp Aniara och skicka iväg honom. Han kan rapportera över en radio med fördröjning om hur det känns.

Anmäl
2017-12-17 15:58 #33 av: Maikailoa

Fugelsang är en bluff.

Anmäl
2017-12-17 17:19 #34 av: Farwuq

Han gjorde reklam för VoF när han sommarpratade, då förlorade han all respekt hos mig.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2017-12-17 22:02 #35 av: m2studio

#31 av: Huygens han förslag skänker skattebetalarnas pengar till NASA för ingenting.

Anmäl
2017-12-18 17:35 #36 av: [Hukanson]

Det är ju bara 12 år kvar till den nya versionen av verkligheten börjar byggas och eftersom vi haft så lång tid att förbereda så kommer mycket att hända samtidigt. Det kommer att vara sjukt annorlunda att se månen som en byggarbetsplats där eliten bygger en bestående bas för rymdfärder

Oneness can not be divided.

Anmäl
2017-12-19 19:16 #37 av: Farwuq

"12 år kvar till den nya versionen av verkligheten börjar byggas"

Är vi säkra på det? Jag är mer än troligen, död då.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2017-12-20 12:01 #38 av: m2studio

Jag är tveksam om dem ska kunna göra det inom 12 år. Sedan 2002 Amerikaner krigar med Bin Ladens grupp i Afghanistan och inte är klart med dem än. I fall om dem lyckas då är det Aliens som bygger åt oss kanske.

Anmäl
2018-04-30 15:16 #39 av: Huygens

Minns ni år 2016 när Trump lovade att skicka astronauter till Månen, #15...

Nu har NASA beslutat att stoppa projektet som skulle i ett första steg, sända en månbil till Månen. Projektet LEAG som förberedde en månbil till år 2022, har stängts ner. NASA ger ingen förklaring. Fortune, 2018-04-27

Det finns inga andra NASA-projekt för att sända någonting alls till Månen.


Kommentaren från en forskare är att om Trump verkligen vill sända astronauter till Månen och om NASA verkligen vill åka till Månen, måste NASA ha minst ett Månprojekt gående.

Om USA inte har ett enda Månprojekt, kommer ingen att kunna åka till Månen.


Anmäl
2018-04-30 17:14 #40 av: Farwuq

Något är på tok. Har man råd med krig, så skulle en månfärd med eller utan människor vara nada för NASA. Funderar
Jag hoppas ryssarna gör något.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2018-05-02 01:08 #41 av: Huygens

Det finns fler intressanta detaljer. Vem är NASAs chef? Det är Jim Brindenstine (wiki). När blev Jim Brindenstine chef för NASA?

23 april

När stängde han ner LEAG, NASAs enda månprojekt?

23 april

Vem utsåg Jim Brindenstine till NASA-chef?

Donald Trump


Anmäl
2019-03-28 00:23 #42 av: Huygens

NASA kommer att ha astronauter på månen år 2024, lovar vicepresident Mike Pence. DM


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.