Vetenskap

Blue Origin, New Shepard

2015-12-25 14:30 #0 av: Huygens

Efter att ha noterat att något är svårt fel med SpaceX Falcon 9-landningen, är frågan varför konkurrenterna inte påpekar det uppenbarligt omöjliga? Att NASA inget säger, förvånar knappast med tanke på dom fejkade månlandningarna, fejkade foton på Pluto, underligheter kring rymdkapseln Orion mm.

Men varför är Blue Origin tysta?

.

Finns det frågetecken kring Blue Origins raket New Shepard, som påstås ha landat efter en färd från 100,5 km höjd över jorden? Förstasteget sägs ha landat på jorden oskadat. Förstasteget ser ut att vara 14-15 m långt och 3 m brett.

Hur ser det ut när förstasteget från New Shepard landar?

Kolla hur raketsteget vinglar i luften, men kolla framför allt hur raketutblåset svajar på nedvägen. Jag kan inte se på andra foton att förststeget har någon möjlighet att rikta raketutblåset åt olika håll, så hur kan raketutblåsets eldkvast peka än hit, än dit på nedvägen?

.

Lägg märke till hur klena "fötterna" är på det 14-15 m höga ekipaget, se foton i artikeln ovan. Om marken är det minst mjuk eller om tyngden av raketsteget krossar betongen, kan hela New Shepards förstasteg välta omkull. Varför har inte raketsteget rundade plattor till "fötter" som Apollomånlandarna så att vikten fördelas, ifall marken är mjuk eller isättningen blir hårdare än förväntat?

Jag har lite svårt att tro, att en ingenjör förväntar sej att en 14-15 m hög stål- och aluminiumkonstruktion ska kunna landa stabilt med så klena fötter, som sylar.

.

Varför används så mycket datorgrafik i Blue Origins kortfilm om New Shepards start och landning? Vi ser heller inte hur rymdkapslen tar sej ner genom atmosfären, bara att fallskärmarna öppnar sej och kort därefter landningen.

.

När SpaceX Falcon 9 gjorde sin misslyckade landning i april, som kan ses här, riktades också raketutblåset om i olika riktningar. Jag vet inte hur Falcon 9s förststeg lyckas med det, men förstasteget har 9 dysor, så det kan finnas en möjlighet att minska eller öka utblåset i vissa dysor.

Det förbryllar mej att både New Shepards och Falcon 9s förstasteg verkar sakna RCS-raketer (styrraketer) upptill på raketerna. Det måste vara otroligt svårt att hålla balansen enbart med ett utblås nertill. Jag undrar om det är tekniskt möjligt med mycket långa raketer. Minsta vindpust kan välta ett långt förstasteg.

När raketen startar ska tyngdpunkten helst vara upptill och när förstasteget faller ner ska tyngdpunkten helst vara nedåt, men när raketsteget "står still" i luften är en låg tyngdpunkt inte lika användbar om det saknas RCS-raketer upptill.

.

Det kanske inte går att säga att New Shepards landning är fejk, men det finns flera frågetecken kring landningen.

Anmäl
2016-01-26 09:20 #1 av: Huygens

Nu har förstasteget landat en andra gång. Tanken är att bevisa att förstasteget gick att återanvända.

Betraktare på nätet har påpekat hur folktomt området Van Horn är i Texas. Så tomt på publik att man inte säkert kan veta om landningen är gjord med datorgrafik eller en riktigt raket.

Det har också påpekats att det verkar otroligt att en raket kan skjutas upp till 101,7 km höjd och sedan falla ner och landa säkert på en betongplatta med en precision av 5 m. Ingen vindavdrift och ingen asymmetri vid uppskjutet?

Anmäl
2016-10-07 15:56 #2 av: Huygens

Blue Origin har testat en New Shepard igen.

Testet gick ut på att prova räddningskapselns förmåga att avbryta uppskjutningen och att testa landningsförmågan med fallskärm. Med glödhet raketmotor som inte kan ha svalnat på kapseln, skjuts hjälpfallskärmarna ut. Det verkar instabilt. Huvudfallskärmarna skjuts ut senare.

Som vanligt ser det lite konstigt ut när New Shepard är i luften och påminner om en spelfilm, med knapphändiga uppgifter, ackompanjerad med jubelrop.

Jag såg inget klipp på någon landning av själva huvudraketen denna gång.

Anmäl
2017-03-30 14:17 #3 av: Huygens

Färska bilder släppta på rymdkapseln New Shepard. Det rör sej om 15 kubikmeter utrymme som astronauterna kan röra sej inom.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.