Vetenskap

ISS brittisk astronaut

2015-12-15 18:13 #0 av: Huygens

Lite överraskande har Storbritannien inte haft en helt egen astronaut på ISS. Andra länder som Sverige, Danmark och Italien har haft astronauter på ISS.

Nu ska Storbritannien få sin första helbrittiska astronaut till ISS idag, Tim Peake. DM har en väldig massa foton på förberedelserna. Om en halvtimme (i skrivande stund) kommer Peakes Sojuzrymdkapsel att docka med ISS. Dom två andra nya ISS-besättningmedlemmarna är Yuri Malenchenko och Tim Kopra.

Tidigare "britt" med dubbelt brittiskt-amerikanskt medborgarskap är Michael Foale, som har varit del av ISS-besättning år 2003.


Anmäl
2015-12-15 18:26 #1 av: Huygens

Hmm, tydligen var brittiskan Helen Sharman uppe och besökte Mir redan 1991.


Anmäl
2015-12-25 14:59 #2 av: Huygens

"Hallå, är det jorden?"

Ungefär så påstås Tim Peake ha sagt i telefonen när han ringde ett samtal från ISS. Kan det rör sej om ett PR-trick eller handlar det om något annat?

Efteråt bad Peake om ursäkt för sin felringning.

.

Jag förväntar mej att kommunikation och anropskonventioner från ISS fungerar på mer sofistikerade sätt än att man säger: "Hallå, är det jorden?"


Anmäl
2015-12-28 13:40 #3 av: Huygens

Historien med det felaktiga telefonsamtalet blir längre. Nu påstår media att mottagaren av samtalet var en pensionerad lärarinna, som trodde hon fått ett samtal från en berusad festare, eller kanske från någon glad i hatten som ville besöka en nattklubb med namnet "Planet Earth".

Är hela historien fabricerad?

Och frågan. Vem tänkte Tim Peake egentligen ringa?


Anmäl
2015-12-29 00:16 #4 av: Huygens

Tim Peake ringde sina föräldrar och kom fram till deras telefonsvarare. Tim Peake lämnade ett meddelande.

Tänk efter nu.

.

Hur många gånger har du lämnat ett meddelande till dina föräldrars telefonsvarare där du adresserat dina föräldrar med för- och efternamn?

Lyssna här i The Guardians version.
Här i en youtube-analys.

ISS, vad är fejk och vad är verkligt? Föräldrar eller fejkskådisar?


Anmäl
2015-12-29 22:10 #5 av: Huygens

Är Tim Peake i rymden ombord på ISS?

Bedöm själva.

Här finns ett kort klipp där Peake frågas om sina 0-G-förmåga att göra kullerbyttor i rymden. Varför hänger det lösa kablar överallt i bakgrunden? Stämmer skuggor och ljusfall på Peake i förhållanden till lysrören vid sidorna? Titta på hans huvud och ansikte, har skuggorna rätt platser?

Här är en annan variant på samma kullerbytta. Lägg märke till hur avigt Peake rör sej, baklänges. Lägg även märke till att benen skakar i sidled. Och sedan, duns, är han färdig.

Varför har Peake en böj baktill på byxkanten vid bältet? Lyftvajer?

Här är en person som funderar på om Peake gör en kullerbytta på ett 0-G-flygplan och precis på slutet inträffar en luftgrop eller så tar 0-G-effekten slut. Därav den lilla dunsen när Peake faller ner innan han reser sej upp igen.

.

Normalt sett vill man göra en kullerbytta framåt för man har ögon i ansiktet. En baklängeskullerbytta, då har man nacken bakåt.

Är Tim Peake i rymden tror ni?


Anmäl
2016-01-06 09:25 #6 av: Huygens

Tim Peake ska göra en 6 timmars rymdpromenad 15 januari för att fixa en pryl så att underhållsrymdkapseln kan docka med ISS.

En kommentar från en läsare var, glöm inte din snorkeln.


Anmäl
2016-01-12 22:54 #7 av: Huygens

Toaletten läckte.

Tim Peake har lagat den trasiga rymdtoaletten i den amerikanska delen av ISS. Tydligen har alla fått samsas om den ryska toaletten under tiden.

Enligt Peake går toaletterna sönder ofta. Kanske är det pga dom olika delarna som suger luft och har ständigt belastande undertryck. Eller så är det ännu en NASA-saga. Svårt att vet.

Det är konstigt att NASA inte lyckas tillverka en mekanisk annordning av tillräckligt hög kvalitet som fungerar i längden.


Anmäl
2016-01-15 03:58 #8 av: Huygens

(Bilden är skärmdump från NASA, public domain, presskonferens, titel: Powerful Space Station Spacewalk Previewed, datum: 2016-01-12, tror det är Paul Dum på bilden)

.

Tim Peake ska göra en rymdpromenad och laga en trasig strömfördelare. Som verktyg kommer han att använda...

En tandborste.

Jag skojar inte. Astronauterna har modifierat en tandborste som används som vertyg för att laga rymdstationen. Dock har Peake bara 31 minuter på sej att utföra reparationen eller så riskerar han få en elektrisk stöt när solpanelerna går över på jordens dagsida.

Går det inte att stänga av solpanelerna?


Anmäl
2016-01-20 13:49 #9 av: Huygens

Längst ner i följande artikel finns en bild på Helen Sharman, som var första (!) medborgaren från Storbritannien som tog sej ut i rymden 1991. Tydligen tog hon sej till Mir med ihopsamlade privata medel, vilket imponerar.


Anmäl
2016-02-23 16:44 #10 av: Huygens

Tim Peake blev visst jagad av en "gorilla" i rymden. Ännu ett uttryck för brittisk humor.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.