Vetenskap

Enceladus, Saturnus måne

2015-10-17 13:01 #0 av: Huygens

Enceladus är en av Saturnus månar.

Även DM har bilder på Enceladus. Är det en riktig måne eller en plastmåne i en TV-studio på jorden? Lägg märke till att inga stjärnor syns på bildena, foton som lika gärna kan vara tagna i en mörk lokal med en plast- eller gipsmåne upphängd i ett snöre.

Efter lite letande är den bästa bilden med något som skulle kunna vara stjärnor i bakgrunden den här. Jag tycker att det är usel bildkvalitet och det är svårt att veta om några av stjärnorna ska föreställa andra "saturnusmånar".

Enceladus är väldigt liten, med en diameter som endast motsvarar 15 % av jordens måne.

.

Det underliga med Enceladus är NASAs påstående att Enceladus har jetstrålar med något som kan vara vatten som kokar bort från månen och vattnet skjuts ut i rymden som jetstrålar. Hur det kan komma sej att vattnet inte kokat bort för länge sedan under alla miljarder år som Enceladus funnits i rymden, är en gåta. Eller så är bilderna fejk.

Ännu ett NASA-påstående är att Enceladus frusna vatten, sprutar ut och bildar en av ringarna runt Saturnus, den sk E-ringen. Det tar högst 1 miljon år och sedan har E-ringen kokat/försvunnit bort, vilket är en imponerande lång tid för att vara stabilt fruset vatten i rymden, då avsaknaden av tryck sänker kokpunkten för vatten till under -60 grader C.

Påståendet innebär ändå att Enceladus kontinuerligt sprutar ut fruset vatten som fyller på E-ringen när den förlorar material.

.

Ta en bra titt på den här bilden. Den stora ljusa bågen sägs vara den ljusaste delen av E-ringen. Den svarta punkten i den lilla ljusa fläcken påstås vara Enceladus. Den ljusa fläcken som omger Enceladus påstås vara jetstrålar av fruset vatten som far ut i rymden.

Här är en bättre bild som visar hur bred och ljussvag E-ringen är.

Solen påstås vara dold bakom Saturnus på bilden. Jag kan räkna till 6 vita punkter som kan vara andra stjärnor eller andra månar till Saturnus. Varför är inte hela fotot smockfullt av stjärnor?

Trots allt är solen dold, och även om E-ringen verkar reflektera ljus från solen, är solen så långt bort att ljuset som når Enceladus bara är 1 % av det ljus som når jorden. Saturnus avstånd är ca 10 AU från solen.

-

Lägg även märke till att E-ringen är i stort sett osynlig på bilder av Saturnus. Dessutom ligger E-ringen väldigt långt bort från dom andra ringarna runt Saturnus. På denna bild kan man se Enceladus till höger, men E-ringen är inte ens markerad, så tunn är den.

Hur kan fotot på bågen av E-ringen sakna ett myller av stjärnor, då E-ringen borde vara väldigt ljussvag vad gäller reflekterat solljus och stjärnhimlen borde stå ut som ett hav av små eldbloss?

.

Påstått foto av Enceladus, är den en låtsasmåne gjord av plast och gips?

Påstådda jetstrålar av fruset vatten från det som påstås vara Enceladus, varför syns inga stjärnor på foto?

Är alla NASAs foton av Enceladus fejk?

Anmäl
2016-02-24 09:29 #1 av: Huygens

Fler bilder är publicerade på Saturnus månar. Lägg märke till bilden på Enceladus och Rhea. Inga stjärnor syns på fotot. Rymden är stjärntom, vilket gör det svårt att avgöra om bilden är fejk i en fotostudio eller om stjärnornas placering stämmer med månarnas positioner.

Anmäl
2016-03-29 17:41 #2 av: Huygens

Nya påståenden om Enceladus, den där månen som sprutar ut en massa vatten i rymden, som borde ta slut när som helst. Enceladus är liten, med en massa som är mindre än 0,5 % av Månens.

Enceladus sprutar ut gejsrar pga tidvatteneffekter från Saturnus.

Anmäl
2016-04-23 23:17 #3 av: Huygens

Enceladus har ändrat utseende. En gigantisk vågformad spricka påstås ha "läkt" på Enceladus.

Är det konstnären i TV-studion som getts lite extra frihet med plastmånen?

Anmäl
2017-04-15 11:45 #4 av: Huygens

Fler påstådda bilder på Enceladus. Är bilderna fejk?

Hur kommer det sej att vattnet i Enceladus inte förångats för flera miljarder år sedan och fortfarande sprutar ut i rymden i 100-tals km långa gejsrar?

Anmäl
2017-07-18 11:28 #5 av: Huygens

Har Enceladus fått raketbränsle?

Två kraftiga raketstrålar påstås synas från Enceladus. Eller är det bara fejk? Två ficklampor som lyser upp bakom en plastmåne i en TV-studio? DM

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.