Vetenskap

James Webbteleskopet

2015-06-19 15:40 #0 av: Huygens

2018 beräknas det sk James Webbteleskopet (JWST) sändas upp.

När Hubbleteleskopet fick sällskap av Spitzerteleskopet 2003 visade det sej snart att Spitzerteleskopet var otillräckligt. Dessutom var Spitzer inte riktigt i skugga utan gick i en egen bana runt solen (strax utanför jordens bana). Spitzer kyldes med flytande helium som tog slut och som tydligen inte kan fyllas på, med någon enkel metod i alla fall.

JWST kommer därför att placeras ungefär runt jordens Lagrangepunkt-2, på jordens bortre sida från solen räknat. Avsikten är dels att JWST delvis ska undvika att bländas av solljus och dels att JWST ska kunna hålla sej kyld så att JWST ska kunna ta emot rödförskjutet ljus i det infraröda området.

Spitzerteleskopet klarade av att se bildandet av stjärnor ända tillbaka till ca 100 miljoner år efter Big Bang (Kashlinsky och Mather).

.

Det intressanta är att NASA som från början varit intresserad av JWST, har blivit alltmer negativ. Orsaken kan vara att JWST kan se föremål som NASA vill hålla hemligt. Hubbleteleskopet klarar inte av att se dom påstådda landningsplatserna från Apollofärderna. JWST kommer att ligga för långt från Månen för att kunna skymta landningsplatserna trots att JWST har en ca 5 ggr större primärspegel, men det kan ju finnas andra saker som JWST kan komma att se och som NASA vill hålla hemligt.

NASA (?) har föreslagit USAs Kongress att stoppa JWST eller helt skära ner anslagen till JWST. Lustigt nog har Kongressledamöterna gjort precis tvärtom, en del mindre viktiga NASA-projekt har fått stryka på foten och nu verkar det som om JWST trots allt ska sändas upp 2018.

Om inget går fel på vägen vill säga.

NASAs övriga 4 stora teleskopprojekt har stoppats eller lagts ner. USAs officiella ståndpunkt kring JWST-projektet är att projektet plågas av NASA-ledningens usla ledarskap och usla administration som ständigt fördyrar JWST.

"The committee charged that the project was "billions of dollars over budget and plagued by poor management"."

ESA och CSA är också del av JWST och det kan vara en del av grunden till att JWST inte lagts ner.


Anmäl
2016-02-05 10:54 #1 av: Huygens

Enligt DM ska James Webb vara före tidplanen till år 2018 vad gäller montering.

Se även ELT.


Anmäl
2016-11-06 16:22 #2 av: Huygens

SVT-artikel om teleskopet.


Anmäl
2017-01-05 01:33 #3 av: Huygens

James Webb misslyckades med sitt första vibrationstest. Vi får se hur dom löser vibrationsproblemet.


Anmäl
2017-01-05 07:35 #4 av: _Fisken

"Att mäta är att veta".  (Ialla fall tro att man vet)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.