Frågor inom ämnet söker svar

Chullpa - torn i Sillustani, Peru

2015-05-03 14:40 #0 av: Huygens

I Peru, nära Titicacasjön finns Sillustani, ett område med uråldriga ruiner.

Bland dessa ruiner i Sillustani och närliggande områden, finns en massa 12-15 m höga konstruktioner som kallas chullpa. Chullpa är torn av okänt ursprung och med delvis okänt syfte. Innuti en chullpa finns ofta en person begravd. Chullpa är byggda med bred bas, där tornet sedan ökar i bredd ju högre upp man kommer på tornet. Toppen på tornen har avrundade och platta toppar.

Strax under toppen på en chullpa finns en förtjockning, med en lite bredare ring av sten. Innuti en chullpa finns en stapel av stenar ungeför som en jättelik halv tulpanknopp på en ännu ej utslagen tulpanblomma delad vertikalt. Det ska tydligen vara inne i stentulpanen som den begravde finns. Den översta tredjedelen av en chullpa är tom. Ytterstenarna har håligheter sidledes.

Det konstiga är dom flesta chullpas verkar ha sprängts sönder. Explosionerna verkar ha gått från öst till väst och enorma stenblock har slungats ut över flera stora områden.

Det ser precis ut som om alla dessa chullpas överlastats med energi och sedan detonerat åt ett och samma håll.

Den officiella historien är att det var Inkafolket som byggde chullpas, men en del saker antyder att dessa chullpas är tusentals år äldre än Inkafolkets senare och mer primitivt byggda byggnader. Jag tycker tornen ger intryck av att vara Toltec eller liknande folkslag. Chullpas är byggda av basaltsten som är nästan lika hård som granit. Stenarna innuti chullpas, dom sk halva tulpanknopparna är gjorda av ännu hårdare diorit, kanske den hårdaste stensorten man kan hitta i större mängder naturligt på jorden. Dioritstenarna är hopfogade med rejäla mängder lera.

Frågor:

När byggdes dessa chullpas?
Vem byggde chullpas, dessa torn?
Vad tjänade dessa chullpas för syfte?
Varför verkar dessa chullpas ha sprängts sönder?
Vilken metod användes för att bygga dessa stora tunga torn?
Varför har ytterstenarna håligheter sidledes i en chullpa?

.

Det finns lite klipp om chullpas, men jag är dålig på spanska för att fatta vad som sägs. Jag tar med några på engelska också:

Enigmatic Energy Towers Of Ancient Peru
Ancient Energy Generating Towers Of Lake Titicaca Peru
Sillustani Ruins
Chullpas del Altiplano (spanska)

Om någon hittar fler obesvarade frågor om chullpas, skriv dom gärna i denna tråd.


Anmäl
2015-05-03 15:10 #1 av: Huygens

Ska kanske tillägga att en del chullpa har små figurer av djur i relief på utsidan av tornen; ormar, ödlor mm. Djuren på chullpas påminner om motsvarande djur på Göbekli Tepe.

Dessutom har en del chullpas små oförklarliga knottror eller knoppar på tornens nordsidor.


Anmäl
2015-05-04 09:03 #2 av: mulac

Intressant och mycket märkligt!

Anmäl
2015-05-04 10:18 #3 av: Cristine

De flesta Chullpas gjordes av lera, men det finns en hel del Chullpas av sten.

På Chullpassten   är  några gjorda av polerad sten utan bifogad murbruk  (Inka stil) som kan vara en fyrkantig eller rund bas och det finns andra små stenar som gjorts tillsammans med murbruk av lera och halm, som bildar torn eller koner, i fallet med samhällets associeraed Chullpas Canas där det finns spår av åtminstone en Chullpa toppad med en kupol (Chullpa av Maukallajta). Några av Chullpas sten  innehåller också vissa ristade ödlor som representerar allmänheten  (som i fallet med Sillustani) eller katter (som fallet Cutimbo).

I fallet med Chullpaslera ,  har de flesta  kvadratisk eller rektangulär bas med olika mönster och även bildmotiv där röd, gul och vit grön och blå dominerar. Vissa har stenfot och trapets kropp, vilket i vissa fall vände in olika dörrar i Chullpasleran   , och det är fyrkantiga, trekantiga eller ogival dörrar. Polykrom Chullpas utfördes med två olika tekniker, den första var att göra färgat tegel som sedan placerades i geometriska motiv  former ; Den andra tekniken var att göra strukturen av färgade lera och sedan belägga det med geometriska bitar av  färgad lera 

Läget av chullpan där härskare begravdes berodde på var han bodde ,  och på den sociala grupp som byggde. De uppsättningar av chullparios  ovanpå otillgängliga kullar och slätter i andra områden; i alla fall de åtföljande geografiska områden anses heliga av byggare. Också de hittade man några av Chullpas inhemska arkeologiska komplex intill huset. Under Inka perioden har många etniska grupper flyttats till närliggande platser vid Capac Nan, fortfarande,  (utrustade med heliga platser) fortsätter man att användas gravplatserna. 

Det finns uppgifter om de enorma insatser som gjorts av olika etniska grupper tillsammans för att bygga två Chullpas för mallku Tata Paria, chef för "karakara"  i staden Macha (Inca huvudstad "karakara") och den andra i Carata; Dessa Chullpas byggdes av fem nationer som var Chui, Killaka, Sora, Carangas och karakara); Detta faktum visar att gånger i Inca förändrades gravplats, med tanke på att den traditionella kapitalet "karakara" var "Chayanta 'begravning var på en plats som gav Inka att mallku. För Lupaca emellertid populationer dokumenterade och överförs som mitkmas mallkus någon annanstans Tahuantinsuyo, men ändå fortsatte att använda sina traditionella begravningsplatser, vilket framgår av den arkeologiska platsen Cutimbo ligger inom 20 km från Chucuito ( Capital Lupaca) 0,2

Det är också känt att i vissa fall  fungerade  Chullpas också som territoriella landmärken, med tanke på att varje storgård hade underavdelningar och de hade ledare som vann prestige genom att öka sin  ekonomi eller sin makt.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2015-05-04 11:52 #4 av: Huygens

Tack. Ska kanske tillägga att i en av videoklippen säger guiden att dom sprängda chullpas anses ha raserats av spanjorerna, men han tror inte själv på den förklaringen.


Anmäl
2015-05-04 11:58 #5 av: Cristine

Det tror inte jag heller på,  Spanjorerna raserade inga byggnader.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.