Frågor inom ämnet söker svar

Apollo - satellit TETR-A

2015-02-21 04:16 #0 av: Huygens

Under 1960- och 1970-talet använde USA flera olika typer av sk TETR-satelliter för olika syften, forskning och radiokommunikation. Jag vet inte exakt vad TETR beteckningem står för och tror att bokstaven (eller siffran) efter namnet är en modellbeteckning.

Frågan är hur USA kunde fejka Apollomånlandningarna? Om NASA skulle träna sin Houstonpersonal kunde NASA använda sk delay-lines, dvs fördröjningskretsar som simulerade den fördröjning som finns i tid vid radiokommunikation mellan månen och jorden.

Men nej, så enkelt gjorde NASA det inte.

USA gjorde ett mycket mera fullskaligt simuleringsarbete. NASA sände upp en TETR-A satellit halvvägs mellan månen och jorden. Sedan skickades astronauternas träningsaktiviteter (ljud och rörlig bild) från jorden till TETR-A, som returnerade astronauternas radiomeddelanden till Houstons kontrollcentrum med en viss fördröjning, lämplig för simulering av månkommunikation.

Likadant, Houstons kommunikation studsades mot TETR-A och returnerades till Nevadaöknen där astronauterna tränade månlandning i en stor filmstudio. På så sätt simulerade NASA den 3 sekunder långa fördröjning i tid (tur-retur) som råder vid radiokommunikation mellan månen och jorden.

Efteråt analyserades astronauternas träningsfilm och visades ibland för pressen för att informera media, hur NASA genomförde träningen av astronauterna inför Apollo 11-månfärden.

.

Syftet med NASAs TETR-A satellit var att träna markpersonalen i Apolloprogrammet på att ta emot radiosignaler från en fejkad Apolloraket i rymden.

NASA ska enligt ej bekräftad uppgift ha skickat upp satelliten TETR-A någon gång 1968 (ett påstående i ett YT-klipp). Andra sidor påstår att TETR-A först sändes upp tidigt 1969. Wikipedia har sparsamt med info om TETR-A (nämner kort en senare TETR-4). Någon källa nämner att TETR-A även kallades TETR-1.

.

Om NASA önskat fejka alla radiosignalerna och simulera existensen av dom riktiga Apolloraketerna, måste TETR-A varit idealisk. Tydligen sände man upp ganska diskreta signaler till TETR-A, som sedan sände tillbaks signalerna med fördröjning och på så sätt låtsades vara en Apollo Kommandomodul eller månlandare.

Ett påstående jag hittat är att NASA sagt att TETR-A togs ur drift eller gick sönder innan Apollo 11 uppskjutningen, och därför kunde inte den trasiga/obrukbara TETR-A fejka några radiosignaler. Andra källor säger att TETR-A var fullt fungerande, och bara var "sovande".

.

TETR-A kunde alltså simulera att radiosignalerna kom ända från månen.

En extern part som ville tjuvlyssna på Apollorymdfärden kunde avlyssnat TETR-A-signalerna och luras att tro att signalerna kom från en riktig Apolloraket.

Dessutom kunde TETR-A returnera fejkad telemetridata. Men vi har svårt att kolla den tidiga datan, då all telemetetridata från Apollo 11 är förstörd. Jag tror att telemetridata, position, hastighet m m, dock finns bevarad från senare Apollofärder.

En osäker skeptikerkälla påstår att TETR-A ej kunde fejka röstsamtal/-kommunikation, men jag förstår inte varför det skulle vara svårt att fejka? Varför inte fejka alla signaler om man ändå ska träna sin markpersonal i Houston?

Kanske blev NASA bättre på att fejka data under dom senare Apollofärderna och av den anledning sparades senare "månresors" telemetridata? :)

.

Så kortvarianten är att Apollo 11 astronauterna sköts upp med en Saturnus 5-raket, som en stund senare släppte ner astronauterna i Stilla Havet. Eller så var Saturnus 5-raketen tom hela tiden. I alla fall, om astronauterna hamnade i havet fick dom hämtas upp. Ett miltärfartyg skickade ut en helikopter som plockade upp astronauterna. Apollo 11 astronauterna flögs sedan till filmstudion i Nevadaöknen, varifrån den fejkade "månlandningen" visades i direktsändning till världens folk.

Ett litet steg för en man, en stor lögn för mänskligheten.

.

Om någon vet lite mer om satellit TETR-A vore det kul att läsa eller se nåt videoklipp.


Anmäl
2015-03-29 23:26 #1 av: Humbugg

Problemet med denna satellitteori är att en satellit kan inte lägga sig i en bana mellan jorden och månen då den inte hamnar i någon direkt omloppsbana. Den kunde däremot ha färdats mellan men aldrig placeras där. 

Sedan kan man fråga sig varför NASA skulle gå denna "omväg" när det fanns klart enklare sätt att fördröja radiosignaler. 

Detta är klart en nutidstanke - både vad det gäller "kunskapen" om radiofördröjning och möjligheter med satelliter.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.