2015-02-20 04:58 #0 av: Huygens

Foton och filmning av Apollomånlandningarna uppvisar ibland underligheter.

En sådan underlighet är månlandningsbildernas dubblettscener. Det rör sej om scener där samma miljö använts på geografisk olika ställen. NASA hävdar att filmningen eller fotona är tagna på två olika platser men platserna ser nästan identiska ut. Jag har nog sett ett tiotal dubblettscener, varav flera var från Apollo 17. Scenerna är iögonfallande.

Ibland kan dubbletteringen vara partiell. En del av en bergskedja i bakgrunden är utbytt, men den andra halvan av bergskedjan är identisk med ett foto från ett helt annat område på månen. Ungefär som om filmstudiofolket inte mäktat med att ändra hela den fejkade månterrängen i den stora TV-studion.

Några gånger är scenerna eller kulliserna likadana, men färgen eller ytan ser en smula ändrad ut. Det finns filmsekvenser på grandiosa månlandskap där samma filmscen verkar ha återanvänts från ett tidigare tillfälle, och där lunarmodulen är flyttad (den var ej hjulförsedd) eller storleksperspektiven ändrats kraftigt på ett sätt som antyder att fusk är i görning. Jag ska hålla mej kort, och uppmuntra folk att leta själva på nätet efter dessa dubblettscener, som blev vanligare i dom senare "Apollofärderna" (efter Apollo 11).

.

Wikipedia visar ett exempel på en sådan dubblettscen från Apollo 15. Försöken att förklara dubblettkulissen är att det faktiskt finns små skillnader mellan dom båda fotona och att det därför trots allt är olika platser på månen. Andra förklaringar hävdar att det rör sej om bergskedjor på stort avstånd och att flytta sej 1 km närmare ändrar inte bergskedjans utseende.

Ett av dom bästa exemplen på dessa dublettscener är i detta klipp från Fox dokumentär mellan 6:10 - 7:50, där vi först visas bergskedjan överlagrad mellan dom båda fotona. Därefter visas vi en dubblettscen från Apollo 16 på astronauterna, mellan 6:55 - 7:50 i samma klipp.

Scenen från Apollo 16 visar först en sluttning på månen där astronauterna är 19 november 1969. Sedan visas den identiska dubblettscenen på en sluttning, från dagen därefter - 20 november 1969, som sägs ligga 4 km bort från den sluttning astronauterna var på dagen innan.

Lägg noga märke till hur identiska båda sluttningarna är trots att filmningen sägs vara gjord på två olika sluttningar med ett avstånd av fyra km och från två olika dagar av månvandring.

Även stenarna ligger kvar på samma plats.

Filmstudio och pappmåne?