Frågor inom ämnet söker svar

Apollo - astronauternas kroppsrörelser

2015-02-19 07:28 #0 av: Huygens

Hur rörde sej astronauterna under Apollomånlandningarna?

Det har påpekats att astronauterna sällan verkade hoppa eller stega iväg längre än vad dom skulle kunna göra på jorden. Tänk på att en sjättedels tyngdkraft, som det är på månen, är ganska lite. Månen har bara ca 1 % av jordens massa.

Med undantag av John Youngs hopp, Apollo 16, och en löpsekvens nedför en sluttning, saknas det bilder där någon astronaut gör en kroppsövning som endast skulle kunna utföras på månen. Nu hittar jag inte själva löpsekvensen, men jag tror att det är en av Apollo 16-astronauterna som småjoggar nedför ett berg och på så sätt lyckas ta steg, upp mot två meter långa. Men en sådan löpning nerför en sluttning kan en astronaut lika gärna göra på jorden om han är i fysisk toppform och "rymddräkten" är fejk, och sedan spelas löpsekvensen upp i slowmotion för att simulera att astronauten inte befann i en stor TV-studio i på jorden.

Astronauternas rymddräkter väger ca 81 kg, 180 pounds. Om astronauten väger mellan 70-80 kg, kommer astronaut + dräkt, att väga 25-28 kg på månen.

Dessutom har månen mycket lägre gravitation, 1/6-del av jordens.

Så nog borde vi kunnat se några astronauter ta 6-meters skutt om dom löper till. Hur kan det komma sej att i stort sett ingen astronaut hoppar högre eller längre än vad han skulle gjort på jorden?

Kom även ihåg att dessa astronauter var i fysisk topptrim, dom var tränade som elitmotionärer.

.

En annan sak att lägga märke till är astronauternas slow-motionrörelser. Normalt sett om du eller jag skjuter ifrån, från marken ifall vi ska ta ett skutt, är farten ganska explosiv i själva uthoppet. Men astronauterna på månen har påfallande ofta, rätt långsamma ifrånskjut av oförklarlig anledning. Astronauterna rör sej som i sirap, eller som om filmen saktats ner.

Det finns undantag. Jag har hittat enskilda klipp där astronauterna tvärtom rör sej som om filmen spelats för fort (vilket också är obegripligt), men det har varit klipp då astronauterna mest står still och gör något med händerna.

.

Vissa rörelser ser dessutom knepiga ut, ungefär som om astronauterna är upphängda i osynliga vajrar. Vi har här Charles Duke, Apollo 16, som tappar en hammare på marken. Han verkar ha svårt att böja sej ner och ta stöd mot spaden, ungefär som om den elastiska kabeln han hänger i, har fastnat. Om vi antar att Duke + rymddräkt vägde 27 kg på månen, varför går han inte bara ner på händer, tar hammaren och sedan skjuter ifrån i en knästående armhävning, så att han kommer upp i stående ställning?

Lägg även märke till den aningen för stora solreflexen i Dukes hjälmvisir precis när han går ur bild.


Anmäl
2015-02-19 11:00 #1 av: Hukanson

Utmärkt väl resonerat!

Oneness can not be divided.

Anmäl
2015-02-19 12:46 #2 av: Huygens

Tack, att NASA verkar ha använt elastiska vajrar vid flera av filmningarna är ganska tydligt. Särskilt tydligt blev det under Apollo 16, som syns i denna video om Apollo 16.

Se vid 00:23 hur John Young hoppar runt, men lägg särskilt märke till att hans tåspetsar inte skjuter ifrån marken utan han bara svävar upp, lätt, lätt.

Likadant vi 01:24, lägg märke till hur astronauten som ska resa sej tappar ett litet föremål från baksidan av ryggsäcken. Föremålet faller med mot marken med samma hastighet som på jorden. Kort därefter tappar han ett annat föremål från toppen av ryggsäcken, tyvärr klipper filmen där. Om någon hittar hela sekvensen, posta gärna länken här.

Notera vidare strax efter, vid 01:25, hur han reser sej upp utan att använda armarna mycket eller får någon hjälp av sin kompis. Astronauten (Charles Duke?) verkar bara "flyta upp" rätt och slätt.

Sekvensen när han flyter upp syns lite bättre här.

Edit: Här hittade jag ett videoklipp när den andra påseen ramlar ut från ryggsäcken. Faller med nästan samma hastighet som på jorden.

.

Även här är en rolig sekvens från Apollo 17, när en astornaut råkar tappa en påse med "månsand". Lägg märke till hur fort påsen faller till marken trots att filmen troligen saktats ner en aning för att simluera "mångravitation".  1/6-dels gravitation, faller påsen 6 gånger så långsamt som på jorden?


Anmäl
2015-08-18 23:30 #3 av: Huygens

Någon mätte tiden det tog för sanden att falla till marken vid John Youngs hopp nära amerikanska flaggan (Apollo 16).

Sanden faller till marken för fort jämfört med hur långsamt Young faller mot marken, vilket antyder att Young hålls uppe av en elastisk lina.

Filmhastigheten som sanden faller mot marken stämmer varken för jorden eller månen. Youngs fallhastighet stämmer visserligen med månens, men sandens fallhastighet stämmer inte med månens.

Man kan se hur sanden kastas upp av Youngs rymddräktsstövlar. Om filmen snabbas upp 50 % stämmer sandens fallhastighet mot marken med jordens tyngdacceleration.

.

Troligen har filmscenen skapats genom att Young får hjälp vid upphoppet av en elastisk lina i taket på TV-studion och hans fall mot marken saktas ner av samma elastiska lina. Sedan har hela filmsekvensen saktats ner så att Youngs hopp stämmer med månens tyngdacceleration.

Men sandens fallhastighet bortsåg NASA filmmakare från.

Antagligen trodde inte NASA på att det skulle finnas folk på internet 40 år senare som skulle kunna analysera sandens fallhastighet med datorprogram.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.