Vetenskap

Paletter Stenpaletter

2014-12-19 23:01 #0 av: Huygens

Tråd om paletter eller stenpaletter.

En palett är en 30-60 cm stor stenskiva i skiffer eller silt, mot vilken man malde ner jordarter, växter eller andra ämnen för kosmetikaanvändning. Skiffer och siltsten är relativt mjuka bergarter.

Paletterna kunde vara väldigt tjusigt utformade.

.

För Egyptens del är två paletter mycket intressanta. Den första har flera namn.

* Tvåhundspaletten, Oxfordpaletten eller Ashmoleanpaletten 5150 f Kr
* otäcka bilder i länken -> Narmerpaletten 5100 f Kr

Det intressanta med dessa två paletter är att dom nästan exakt ramar in den officiella tidpunkten när Egypten gick från jordbrukssamhällen till faraoniska samhällen. Som ni ser skiljer det endast 50 år i tid mellan dom två paletterna. Klickar ni på bilderna i länkarna ovan, kan ni se hur oerhört detaljrika paletterna är.

Tvåhundspaletten har bara djur på sej och ger mej associationer till Göbekli Tepe, som också bara har djur på sina Tempelpelare.

Narmerpaletten är den första paletten från faraonernas tid, med människor. Den är i typisk egyptiskt stil från faraon- och hieroglyftid. Narmerpaletten är rätt brutal, visar diverse halshuggningar. Här är en sida med mer info om Narmerpaletten och vad symbolerna betyder.

Men konstigast är nog Oxford-/Ashmoleanpaletten. Den visar djur som borde varit utdöda vid den tidpunkten som paletten daterats till. Jag funderar därför på om Ashmoleanpaletten är mycket äldre, från Göbekli Tepetid.

Vill man läsa mer om paletter har någon lagt upp en hel bok med bilder på denna sida, Masking the blow (W Davis).

Det allra konstigaste med båda paletterna är att bägge visar två djur som liknar hundar men har långa dinosaurie- eller ormhalsar, lite i vikingastil.


Anmäl
2014-12-20 00:29 #1 av: Huygens

En sida om dom långhalsade och långsvansade serpoparderna på paletter. Visar även fyrahundspaletten.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.