Viktigt

Bieffekten!!! Missa inte att se detta program

2014-06-02 10:01 #0 av: Gahella

Jag blir så jävla arg!

Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att naturliga pollinerare håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Vi står inför ett hot vilka konsekvenser vi inte kan föreställa oss, en tyst miljökatastrof.


http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/del-1-1942?autostart=true


Anmäl
2014-06-02 10:02 #1 av: Gahella

Bra sammanfattning från filmen av en god vän:

Ja den gav mig ny information och förstår nu ännu mer hur det är ställt. En vattendroppe från en besprutad växt av ett visst besprutningsmedel dödar en humla omedelbart. Efter att dessa insektgifter har införts har nedgången på pollinerarna varit drastisk enligt en amerikansk biodlare. Problemet är också brist på mångfald växtmässigt och dessa gigantiska odlingar. I USA kör man omkring med bin tusentals mil, i industriell skala, för att ha några som pollinerar dessa giftiga, och säkert GMO-odlingar som finns där. När de pollinerat på ett ställe körs de vidare till nästa och de måste tas från de södra delarna av USA då de nordamerikanska blivit alltför dåliga. Dessa stressade och svaga bin "odlas" alltså fram i fabriker och är fulla av sjukdomar och om dessa sprids till vildbina så är vi illa ute. Humlor framställs likadant i Europa och används även i Sverige. Sen finns problemet att humlor och bin inte hittar hem till kupan eller där de bor, pga av strålningen tror jag som slår ut deras navigeringssystem som är beroende av den naturliga strålningen.
Det finns naturliga sätt att lösa detta på genom att ge vildbina och vildhumlorna bon och bra mat genom växtrikedom men det blir för dyrt enligt livsmedelsproducenterna. Och i slutändan så stödjer konsumenten allt detta genom att vilja ha så billig mat som möjligt för att kunna spendera på vad? Allt bygger ju på konsumtion. Stackars denna fattiga i själen, utarmade värld säger jag bara...


Anmäl
2014-06-02 10:03 #2 av: Gahella

Till och med bina har blivit slavar inom detta kapitalistiska och sjuka system! Arg


Anmäl
2014-06-02 10:28 #3 av: tlover

#1 mååånga felaktigheter, Det är bin man har i kuporna inte humlor (man kan ha humlor som husdjur men det är inte vanligt).

I USA är det vanligt med väldigt storskalig biodling men i Europa, särskilt Sverige så är vi inte alls lika storskaliga (den mesta svenska honungen som säljs i Sverige kommer från hobbybiodlare som inte har många samhällen och inte flyttar kring dom.)

I Sverige finns det faktiskt regler på hur man flyttar bina så att man inte sprider varroan vidare tex, för Lappland, Västerbotten, delar av Jämtland, delar av ångermanland och delar av Norrbotten är det enda stället i världen förutom Grönland som inte har varroa.

Vi har också strikta regler för om ett bisamhälle får amerikansk yngelröta tex.

Honungsbin är också dom enda bina och pollinerarna som är blomstertrogna så dom är dom enda som kan pollinera de stora monokulturer som finns runt om i världen.

Strålning verkar inte heller ha så mycket att göra med deras flygningar eftersom dom räknar avstånd (och berättar för andra bin på vilket avstånd en bra foderkälla är).

Däremot på sättet som dom delar bisamhäller i de större biindustrierna i USA så kan dom bli förvirrade och inte hitta "hem" (som inte riktigt finns pga den slags delning dom gör) och när man flyttar en kupa kan dom också hamna efter och då inte hitta hem.

Bin har också varit domesticerade i tusentals år men det positiva med bin är att dom måste må bra annars så lämnar de antingen kupan (och hittar en ny bostad nånstans) el kan dom dö (om dom tex blir viselösa).

De största hoten mot bin och vildbin är inte domesticeringen av bin utan våra odlingsmetoder. För sprejar man odlingar med neonikotenoider så kommer pollinerarna att dö (i längden i alla fall) varesig det finns domesticerade bin i närheten el inte.

Nu säger jag inte att allt inom biodlingen är bra, tex hur storbiodlarna håller bin i USA är inte bra på nått sätt men att hålla bin är oftast bra.

Särskilt om man odlar bin efter tex warré eller topbar metoder (då får bina blandannat egen honung istället för sockerlag till vintern).

Ett av de bästa sätten att hjälpa är faktiskt att skaffa bin (om man håller dom på ett bra sätt men så är det ju alltid.)


 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-06-02 11:08 #4 av: Gahella

Tack för rättelsen, och tack för bra info!

Jag funderade också över humlor och kupor då jag aldrig sett det, men jag är ingen specialist så jag kunde inte avgöra det stämde eller ej.

Titta gärna på programmet för de tror även bina blir sönderstressade av att jobba jämt och att kuska omkring i stora lastbilar med buller och vibrationer gör inte saken bättre.

Vi har ju även fått vår del av kvalstren hit som de tror kommer från Asien först och fått sin spridning genom att importera bin därifrån.

Och nu är det fler stater än Kalifornien som inte har ett bi kvar och undrar om det kan bero på GMO, med tanke på det här valet av mat på denna restaurang? http://www.tripadvisor.se/LocationPhotoDirectLink-g29106-i87195460-Arcata_California.htmlAnmäl
2014-06-02 11:50 #5 av: Magi-cat

Det är verkligen hemskt.Ledsen

Vi har f.ö. en tråd på OF om bidöden. Här är en länk till en TED-föreläsning. Väldigt bra, med lite konkret man kan gör, trots allt, på slutet.

http://www.ted.com/talks/marla_spivak_why_bees_are_disappearing

"Viljan att hjälpas åt har gett människan en överlevnadsvinst." (P. Strang)

Anmäl
2014-06-02 12:18 #6 av: tlover

#4 man kan ha humlor i kupor som sagt men dom ser annorlunda ut och det är inte alls så vanligt som bin.

Bin arbetar ihjäl sig varesig dom är vildbin eller inte, dom arbetar ihjäl sig för samhällets bästa helt enkelt. men att flytta dom ofta är inte bra (men skulle dom stanna i en monokultur så skulle dom dö för efter den enda saken har blommat så finns det ingen mat).

Vi ser på alla såna program eftersom vi har bin vi har bara inte hunnit dit än, jag vill däremot rekommendera "more than honey/inte bara honung" till dig för den är inte bara deprimerande utan det visar nytänkare inom biodlingen (även i USA!) som har fiska bin som inte dör ut (mer än så tänker jag inte säga).

Jo varroan (kvalstret) kom från Asien eftersom et asiatiska biet (Apis cerana som också är ett domesticerat bi) lever tillsammans med varroan utan problem men vårt Europeiska bi (Apis mellifera) kan inte det. Det enda stället som varroan inte finns i världen nu är nordligaste Sverige och Grönland. och det är bara tack vare strikta regler om hur man får flytta bin in och ut ur området där varroan inte finns.

Problemet med bidöden är ju ccd (colonie collapse disorder) och man har nu bevisat att det beror på insektecider (besprutningen på monokulturer). Det är däremot väldigt ny forskning så det kanske inte fanns då man gjorde filmen.

Jag tror däremot inte GMO är bra för bin, inte varroan heller eller mycket annat men det alldra viktigaste är att undvika bekämpningsmedel för binas skull (även vildbina)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-06-02 13:00 #7 av: Sanyara

Tack för att du tog upp ett angeläget ämne Gahella.

Det är viktigt att se alla detaljer i helheten.

Lite 'lösa' uppgifter som jag tyvärr inte hinner hitta länkar till nu:

- Det saknas 13,5 milj. bin i Europa för att allt som behöver pollineras ska bli det.

- SLU hade för något år sedan ett forskningsprojekt om humlor (och att de dör ut mer och mer.) De är också jätteviktiga för pollinering.

P.g.a. stora monokulturer inom jordbruket (tror att det var så) så dör de ut, troligen av svält/brist på de växter de behöver för sin överlevnad.

(Speciellt tidigt och sent på säsongen.)

SLU´s försök visade att om man började med några små odlingar av växter som humlorna är beroende av i privata trädgårdar med några km mellanrum så räckte detta långt för att få humlesamhällen att överleva.

Men det finns hopp om vi försöker:

En vän till mig startar nu en liten biodling.

Hans argument för att starta upp det här var: "Om alla bin på jorden dör ut så kommer hela mänskligheten att dö inom 1½ år".

Så han  ville bidra med sitt lilla strå till stacken.

Själv så köpte jag ytterligare en humleväxt i veckan och hoppas kunna ta mig i kragen och bygga ut med humleväxter mer och mer.

Jag har också börjat köpa på mig en "Lärkruta" av och till men det är ju en helt annan sak. (Fast orsaken troligen den samma  att det har med vårt sätt att bedriva jordbruk på.)Anmäl
2014-06-02 13:03 #8 av: Gahella

Ska kolla på era länkar och är glad att det finns en ljusare del av detta! Har en kompis som jobbar med och tar hand om bin som bor på taken här i Sthlm. Och han har även tillgång till kupor som han brukar ställa vid ekoodlingar.

Så visst händer det bra saker också, tackar för det Glad


Anmäl
2014-06-02 13:12 #9 av: Sanyara

En eloge till din kompisBlomma

(Om inte jag minns fel så söker man fler i Stockholmstrakten just nu som kan tänka sig att ta jobb som biskötare lite då och då.)

Anmäl
2014-06-02 13:16 #10 av: tlover

För dom som vill ha bin i storstan finns det numera bikupor som man kan hänga som man hänger blomlådor.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-06-02 13:48 #11 av: Magi-cat

I programmet nämns faktiskt att bina i städerna, sjukt nog, mår bättre än på landsbygden som är deras rätta hemvist....

Man kan hjälpa dem genom att låta ogräset växa och inte slå diken och kanter samt så biväxter.

edit: i Tråden på OF finns flera länkar, bl.a. till Naturskyddsföreningen och Jordbruksverkets utredning. (är det inte ok att länka så ta bort :-))

"Viljan att hjälpas åt har gett människan en överlevnadsvinst." (P. Strang)

Anmäl
2014-06-02 15:05 #12 av: tlover

#11 jag tror att man inte använder nikotinoider i städerna hjälper. Det är ju det man nu bevisat ligger bakom CCD.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-06-02 15:15 #13 av: Magi-cat

Att förbjuda nikotinoider är ett stort steg i rätt riktning! Tummen upp

Men det finns många samverkande faktorer till bidöd:

http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/article1889902/Bidoden-ska-hindras-med-tillsyn.html

Ändå måste man gör allt man kan, även om inte alla samband är fullständigt klarlagda.

"Viljan att hjälpas åt har gett människan en överlevnadsvinst." (P. Strang)

Anmäl
2014-06-02 16:08 #14 av: tlover

#13 som sagt nya studier visar att neonikotenoider ger CCD (man hade en kontrollgrupp som sköttes exakt likadant förutom att den inte utsattes för neonikotenoider och där dog ingen av CCD bara ett samhälle dog av utsot). Men den studien är mycket nyare än den där artikeln och antagligen nyare än filmen tråden handlar om.

Däremot finns det ju andra anledningar till att bisamhällen dör än CCD och monokulturer, flytt av bisamhällen, varroa osv gör ju inte bina friskare precis.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-06-03 08:27 #15 av: Marr

Jag blev ledsen av den här filmen, men viktig och informativ!

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2014-06-03 08:30 #16 av: Magi-cat

#15 Jag förstår dig, blev så leden att jag inte kunde se riktigt allt utan fick gå ifrån ibland...Gråter

Men man får inte låta sig gå i däck, utan plantera blommor där man står...Blomma

"Viljan att hjälpas åt har gett människan en överlevnadsvinst." (P. Strang)

Anmäl
2014-06-03 08:36 #17 av: Magi-cat

#14 Har du länk till studien?

Som det lät i programmet är resultaten motsägelsefulla. Så verkar det fortfarande vara:

http://www.atl.nu/lantbruk/neonikotinoider-skadar-inte-bin

Jag tycker det är avgörande att man ändå förbjuder eller åtminstone minimerar användning av nikotinoider. Industrin vill förstås förlita sig på att resultaten inte är entydiga.

"Viljan att hjälpas åt har gett människan en överlevnadsvinst." (P. Strang)

Anmäl
2014-06-03 08:42 #18 av: Marr

#16 Jo jag kunde inte heller se allt...Ledsen Samlade bra vass när jag var hos far senast. Nu ligger det i badkaret och jag ska duscha.Skrattar

Dessa vass ska jag holka ur och skära i buntar tvinna ihop och sätta upp runt grannens hus. Kanske ett par på min balkong också. Humlorna bor under mitt tak annars och ovan diket här ute i gamla sorkhål. Kanske dom tycker att detta blir bra också eller någon annan trevlig insekt.Glad


 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2014-06-03 11:39 #19 av: tlover

#17 som sagt så är det väldigt nytt det hela, jag länkade till det i en tråd på hållbar livsstil då jag hittade det och det var i början av maj (länk till själva studien finns i artikeln, jag har bara läst delar av sammanfattningen där eftersom jag blir trött av att läsa svår engelska).

Och som du säger vill ju de flesta lantbrukarna få lyssna på studier som inte hittar samband.

edit: anledningen man inte hittat samband i den studien du länkar till kan vara det att man inte såg något samband som helst under sommaren i studien som visan samband, det var under vintern dom dog av CCD (den artikeln publicerades ju då det var vinter så dom hade nog inte sammanställt vintern än tänker jag)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-06-04 00:04 #20 av: Amon

På tal om bin..

Här är min kompis dotter som nu startar småskaligt företag med biodling på landsbygden:

http://bohuslaningen.se/bild/tv#MbFOHaYTzbO7hM0xVwnz-w

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.