Vetenskap

Nasas Curiosity hittar vatten på Mars

2013-09-27 14:20 #0 av: VSK

Nasas Curiosity hittar vatten på Mars - dock bundet
i mineraler

"Nasas rymdsond som undersöker planeten Mars, har hittat ett viktigt tecken i sökandet efter liv: Vatten.


Vattnet består dock av små mängder och finns inte ens i flytande form utan är bundet i molekylform till mineraler under Mars yta. Nasa räknar med att det finns omkring två pints med vatten per kubikfot och att två procent av planetens yta består av just vatten"


Läs mer.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-06-12 14:11 #1 av: Huygens

Ja, enligt NASA och länken i #0 finns inget flytande vatten i mars ytlager. Vattenmolekylerna är kemiskt bundna till andra mineraler eller har kokat bort ut i rymden, åtminstone enligt den officiella historien.

Fast...

Om jag kan bevisa att det finns "marsfoton" där "mars" utsatts för vatten nyligen, mindre än månader sedan, vad gäller då?

På följande foto ser vi mer eller mindre runda stenar och en bit plast. Dom rundade stenarna och marken är täckta med sand i knottrig form. Sådan knottrig sand får du bara om sanden varit mycket fuktig när sanden hamnat på marken och stenarna.

När sedan det mesta av vattnet avdunstat, uppstår den karakteristiska knottriga formen av sanden på marken och stenarna.


Någon kanske säger att det är gammalt vatten, sådant som fanns på mars för miljontals år sedan. Men, hmm...

Då mars ständigt utsätts för mycket milda sandstormar som slipar ner allting, sand är ju kvarts, så kan den knottriga sanden knappast kvarstå mer än några år, inte miljontals års. Dessutom är den knottriga sanden oerhört löst bunden, så det räcker med väldigt liten påverkan för att få sandkornen att släppa från sin knottriga struktur.

Plastbiten då?

Den har nog placerats där för hand, väldigt försiktigt, för att inte rubba sandkornen nämnvärt.


Bilden, aningen beskuren, är NASA public domain och finns här.

Om det nu är så att mars saknar rinnande vatten i den översta ytan och saknar vatten av betydelse i atmosfären, återstår bara en slutsats. Det sk "marsfoto" är taget på jorden. Det är ett fejkat "marsfoto", troligen justerat med lite bildmanipulation för att ändra färgskalan. Fotot har troligen tagits på Devon Island i norra Kanada.

Strukturen av fd fuktig, sedermera torr knottrig sand, känns lätt igen. Klicka på bilden så du ser den i fullformat.


Anmäl
2019-06-13 11:37 #2 av: Huygens

Nedan är ett annat exempel på vad som liknar spår av uttorkat vatten på "mars". Alla som bott vid en sjö med grunda stenbemängda vikar som torkat upp eller som sett vatten torka ur grunda gropar över större stenhällar, vet att sten som varit i vatten blir lite brunt nertill där vattnet funnits.

Om vi antar att den större stenen i bilden är 12 - 15 cm hög, är den ljusbruna randen nertill 2 cm hög. Det är tecken på att hela det flacka området i "marsbilden", stått under ett par cm vatten som sedan torkat ut. Marken ser också packad ut som efter att vatten torkat upp och sjunkit undan.


Om vattnet på mars torkat bort för miljontals år sedan, borde dom milda sandstormarna på mars med tiden ha slipat bort den bruna randen nertill på stenen och hela stenen borde haft ungefär samma grå nyans.

Bilden är NASA public domain och finns här. Bilden är beskuren och justerad.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.