Artiklar

Doris Lessing - Sci-fi författarinna

2007-11-28 02:24 #0 av: pson

Årets Nobelpris i litteratur gick till den engelska författaren Doris Lessing, 87 år. - Jag har vunnit alla europeiska priser, varenda jäkla ett! sade författarinnan när hon fick veta att hon fått priset.

 

 

 

Hon är född 1919 i Kermanshah i Iran. Hon anses vara en av de mest betydande kvinnliga författarna någonsin, i paritet med exempelvis Virginia Woolf.

 Hon belönades  med 2007 års Nobelpriset i litteratur med motiveringen "den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning". Hon är den äldsta person som belönats med Nobelpriset i litteratur.

Lessing växte upp i Sydrhodesia nuvarande Zimbabwe. Hon lämnade Afrika 1949 och bosatte sig i London där hon gav ut sin första roman. Flera av Lessings tidiga verk utspelar sig i Afrika. Sedan 1960-talet är hon inspirerad av sufismen, islams mystik, samt författare som Idries Shah, Rabi'a al-Adawiyya och Jalal al-din Rumi.

Lessing började sin karriär med romanen Gräset sjunger (1950), och med rymdeposet Shikasta (1979) tar Lessings karriär steget fullt ut. Det leder henne till ett allvarligt försök inom mjuk science fiction efter att ha undersökt "inre verkligheter" och blivit fascinerad av de nya möjligheterna med genren. "Jorden", här kallad Shikasta kom att bli inledningen till en serie om fem böcker med samlingstiteln "Canopus in Argos: Archives" (ungefär Ur arkiven från Canopus i Argo).

Bland kännare av science fiction betraktas hennes verk som några av de mest originella romaner som skrivits. Science fictions verktyg blir i Lessings händer till parabler och allegorisk/didaktiska skildringar, med anspelningar på förmyndarattityder i bibel-skildringar och tydlig inspiration av islams mystik, sufismen och tänkaren Idries Shah.

Om Idries Shah skriver hon att han "var en vän, en guide och kunskapsförmedlare" för henne. Pentalogin visar från många olika infallsvinklar ett par mycket avancerade rymd-civilisationers enträgna försök med "påtvingad evolution".

 

 

Källa: Wikipedia

 

Anmäl
2007-11-28 20:44 #1 av: pson

Jag har själv inte läst hennes böcker, men är det någon av er som har? Glad

Anmäl
2008-02-04 23:02 #2 av: pson

Det står Årets vinnare, men det är såklart fjolårets vinnare...numera   ;)

Anmäl
2008-02-04 23:14 #3 av: Gahella

Ja, jag läste och älskade hennes böcker som ung. Minns inte om jag läste någon si-fi av henne, men upplevde henne som en visionär i en hennes "vanliga" böcker.


Anmäl
2008-02-04 23:26 #4 av: pson

Jag såg en intervju med henne i samband med att hon fick priset. Hon verkar vara en dam med krut i!   =)

 

Anmäl
2008-02-04 23:47 #5 av: Gahella

Ja det e nog bara förnamnet hihi..


Anmäl
2008-02-05 13:15 #6 av: nera

Har tyvärr aldrig hört talas om henne. Men man blir glad av att läsa om sånt här, kvinnor, särskilt såna som inte är så kännda  som blir belönade Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.