Artiklar

Superman - Mannen av stål

2007-12-28 20:55 #0 av: pson

Stålmannen föddes på planeten Krypton och skickades till jorden av sin far just innan hans planet exploderade. På jorden växte han upp som en människa och antog alter egot Clark Kent, journalist, för att kunna leva ett normalt liv medan han hjälpte världen.

 

Stålmannens ursprung är en science fiction-version av hjältehistorien där huvudpersonen, exempelvis Gilgamesh, Mose, Kung Arthur och Jesus Kristus, räddas från att dö vid späd ålder genom att skickas bort.

Stålmannen föddes som Kal-El på planeten Krypton. Som spädbarn satte hans far, Jor-El, och hans mor, Lara, honom på ett rymdskepp, strax innan Krypton exploderade. Skeppet landade på jorden där Kal-El blev adopterad av en familj från Smallville, Kansas, och växte upp tills han vid vuxen ålder flyttade till Metropolis.

I ursprungsserien (1940-1985) är Stålmannen den verkliga personen och Clark Kent den fasad han visar upp för världen. Som reporter på Daily Planet, en av Metropolis större tidningar, kan Stålmannen tidigt få vetskap om hotfulla händelseförlopp och hjälpa mänskligheten på allra bästa sätt. Kent jobbar där med Lois Lane som Kent är förälskad i. Han får inget gensvar eftersom Lane är förälskad i Stålmannen. Ett triangeldrama med två personer.

1986, efter Crisis on Infinite Earths-serierna, anlitade DC Comics skribent/artisten John Byrne för att återskapa Stålmannenkaraktären från grunden. All tidigare kontinuitet dumpades. Nu skapades Stålmannen likt alla Kryptoniter från in vitro-fertilisering på Krypton. När han fortfarande var ett foster stoppade hans far ner honom i rymdskeppet och skickade iväg det. När skeppet slutligen landade i Smallville hade fostret blivit ett fullt utvecklat spädbarn. Han blev illegalt adopterad av Martha och Jonathan Kent och växte upp som människa. Med tiden började Clarks krafter utvecklas. Först började hans osårbarhet utvecklas och sist möjligheten att flyga - sent i tonåren. Efter att han lämnade Smallville reste han runt i världen för att slutligen flytta till Metropolis där han anlitades som reporter för Daily Planet.

I serien efter 1986 är Clark Kent den riktiga personen och Stålmannen är den hemliga identiteten som han använder för att undvika att hans fiender skadar hans familj eller vänner. Större delen av världen vet däremot inte om att Stålmannen har en vanlig identitet eftersom han inte är maskerad, vilket annars skulle tyda på att han skulle ha något att dölja.

Konceptet är att Clark är en riktig man, mer skapad av hans adoptivföräldrars etik än utomjordiska krafter, vilket är en medveten förändring från de tidiga serietidningarna. Lois Lane har dock samma roll: hon är Clarks förälskelse som är förälskad i Stålmannen. I denna serie säger Clark till slut att han är Stålmannen, vilket riskerar att bryta upp deras förhållande, men de gifter sig till slut.

Angående det svenska namnet: svenskan tog namnet från undertiteln "the Man of Steel" - "Mannen av stål" - "Stålmannen" - bl.a. för att kunna ha kvar symbolen med ett S på hans kostym. Originaltiteln "Superman" betyder "övermänniska".

 Stålmannens krafter

Stålmannen marknadsfördes under 1950-talet med att han var "snabbare än en gevärskula, starkare än ett lokomotiv och med styrkan att hoppa över höghus i ett enda svep". En mer detaljerad översikt av krafterna ser ut så här:

 • Viss osårbarhet. På 40-talet kunde artillerield skada honom, men inte döda honom. Under 70-talet kunde han flyga genom stjärnor och med lätthet klara sig igenom en kärnvapenexplosion. I dag är Stålmannen fortfarande extremt kraftig och kan klara av dussintals artillerieldar, lasrar och bomber, men skulle dödas om han flög in i en stjärna eller var nära centrum av en kärnvapenexplosion. Dessutom gör hans kraftiga immunsystem honom immun mot de flesta gifter och sjukdomar.
 • Synrelaterade krafter (kallas vanligen Supersyn)
  • Röntgensyn: Förmågan att se genom nästan vilken substans som helst, förutom bly. Stålmannen kan se genom väggar, men inte genom människor på andra sidan.
  • Teleskopsyn: Förmågan att se saker på mycket långa avstånd (varierar från några mil till universums utkant beroende på kontinuitet).
  • Stålmannen kan se hela det elektromagnetiska spektrumet om han så önskar, vilket inkluderar infrarött och ultraviolett och detta ger honom möjlighet att se i mörker.
  • Mikroskopsyn: Möjligheten att se extremt små objekt.
  • Värmesyn: Möjligheten att skicka värme till allt han kan se, likt en laser. Strålarna är vanligtvis osynliga för vanliga människor, så att han kan vara diskret då det krävs.
 • Superhörsel: Möjligheten att höra vilket ljud som helst, utan några begränsningar på volym eller gällhet.
 • Superlungor: Möjligheten att skapa orkanvindar genom att blåsa med lungorna. Han kan även frysa ner objekt med andedräkten.
 • Superhastighet: Möjlighet att röra sig med mycket hög hastighet, likt Flash. Detta inkluderar att springa och att flyga. Stålmannen flyger snabbare än han springer, i nära ljusets hastighet.

Under 40- och 50-talet var krafterna mer begränsade. De växte till gudomslika proportioner under 60- 70- och tidiga 80-talet. Vid höjden av sin kraft kunde han färdas miljoner ljusår genom universum på kort tid. Så kunde han också oskadd dyka in i stjärnor och med lätthet färdas i tiden genom att färdas snabbare än ljuset. Han kunde flytta planeter och lyfta vilken vikt som helst.

När han gjordes om 1986 blev hans krafter reducerade till en mindre orimlig nivå, vilket kan göra hans äventyr mer spännande. Dock är han fortfarande en av de kraftfullaste av alla superhjältar. Han kan inte längre flyga snabbare än ljuset och skulle dö om han blev träffad av ett kärnvapen. Han har överlevt enorma kärnvapenexplosioner på nära håll, men det har skadat honom allvarligt. Detta ses som den övre gränsen för Stålmannens superförmågor.

Stålmannens krafter har dock ökat det senaste årtiondet. Sen han kommit tillbaka till livet kan nu Stålmannen överleva kärnvapenexplosioner och har överlevt att åka in i solen, vilket faktiskt ökade hans krafter under en kort period. Stålmannens styrka är återigen högre och han kan flytta mycket tyngre vikter än vad han kunde förut.

Det har spekulerats i att hans krafter främst begränsas av Kal-Els eget psyke, då han belagt sig själv med mentala spärrar för att inte skada människor. Det bekräftas i ett samtal med Kara Zor-El, dåvarande Stålflickan.

Stålmannens svagheter

Kvarlevorna av den sprängda planeten Krypton spred sig runt universum som en grön kristallisk eller metallisk substans känd som kryptonit. Kryptoniten är skadlig för Stålmannen och tar bort hans krafter när den är i närheten av honom. En variant av kryptonit är röd kryptonit, vilken inte skadar honom direkt, men har mycket oförutsägbara effekter på hans psyke och krafter (exempelvis transformerade en gång kryptoniten Stålmannens huvud till ett myrhuvud). Guldkryptonit tar bort Stålmannens krafter permanent när han är under vår gula sol, men denna sort är mycket ovanlig. Det har förekommit ett antal olika varianter av kryptonit under åren, sporadiskt intryckta då de krävdes för att avancera historien och, efter detta, bortglömda. I återskapelsen 1986 försvann dessa helt.

Magi är den andra företeelse som Stålmannen är känslig för. Vid flera tillfällen blir Stålmannen förvandlad, eller hypnotiserad, av illusionister eller voodoo-utövare. Främst av dessa är Mr Mxyzptlk.

Stålmannen får sina krafter från vår sols strålning, som skiljer sig från den strålning som Kryptons stjärna sänder ut. Jordens gula sol ger honom krafter han inte skulle ha haft under Kryptons röda sol. Många historier handlar om hur Stålmannens fiender utsätter honom för syntetisk strålning lik den från röda solar för att neutralisera hans krafter.

 

 

Källa: Wikipedia

Anmäl
2007-12-28 21:30 #1 av: pson

Jag kan inte låta bli att tycka det är intressant att se kopplingar till Stålmannen, och det som står i den spirituella och esoteriska böckerna. En livsform som har en mänsklig skepnad föds till Jorden, hitsänd av sina föräldrar och adopteras av männsikor, för att hjälpa Jorden. Han kan röra sig i ljusets hastighet, han har det vi kallar PSI styrkor, hans livsenergi kommer från solen...ja...  

Jag tycker, som med all sci-fi, att det är intressant att titta på det med "utomjordiska ögon" och se hur skaparna blivit inspirerade, kanske t.om. kanaliserat information för att förbereda och så ett frö hos människan om hennes faktiska styrkor och förmågor. Glad

 

Anmäl
2007-12-28 21:34 #2 av: Solar

Ja vor kan inspirirationen til Superman dog komma från ??

inte svärt at se tycker jag -

det er oxå tilfället med sci-fi fimene dom er inspireret af vor utomjordiske venner -

Kram

Solar

Anmäl
2007-12-28 21:55 #3 av: pson

Skrattande

Anmäl
2008-01-08 22:37 #4 av: Gahella

Ja,vi kan verkligen känna igen oss i både sagor och myter.

Kram 


Anmäl
2008-01-08 22:42 #5 av: [Mariann]

ingen rök utan eld....

Anmäl
2008-01-27 03:19 #6 av: pson

SWOOOOSH ...här kommer han!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.