Artiklar

Astrologi

2008-02-07 21:28 #0 av: pson

Stjärnorna leder människoödena men Gud leder stjärnorna - Tycho Brahe

VAD ÄR ASTROLOGI?

 

Ordet astrologi betyder självkännedom, och även om man kan tycka att man känner sig själv till fullo utan ett horoskop så är det för de flesta inte riktigt sant. Och även om man faktiskt känner sig själv så är det ofta intressant och roligt att också läsa om sin personlighet.

Horoskopet är på sätt och vis en slags "psykoanalys" som speglar de inre egenskaperna och de yttre förhållningssätten. Ett slags "varför" bakom dina egenskaper. Den kände Psykologen C G Jung, byggde till stor del sin psykologiska lära genom astrologin, vilket han har skrivit om.

Livet är en ständig lära, en utveckling, vi lär av andra och utvecklas genom livsupplevelser. Horoskopet beskriver redan från födelsen "den FORM" livet får, eller: "så FORMAS" man av livet. Man är absolut inte den fullkomliga individen förrän vid 30-40 års ålder. Då har man upplevt mycket mer än som exempelvis en 15-20 åring och hunnit se sig själv "i livet".

Därför har man riktat in sig mer på viktiga val. Det är erfarenheterna som formar oss. Man kan säga att man "djupnat" vid 30-40 årsåldern och präglats som den speciella individ man är. Egenskaper kan ligga latenta länge innan de utvecklas genom livsupplevelser.

Födelsetecknet (soltecknet) säger bara en del om dig, och du behöver inte vara typisk för tecknet, vilket märks när man ställer ett personligt horoskop. Om tolkningen är bra gjord så kommer en mångfasetternad bild av dig och ditt liv att växa fram.

Det finns inget mystiskt eller häxkonstaktigt med astrologi eftersom läran bygger på något helt annat än magi, tarot och spådom. Det handlar inte om att tro heller, för det är skillnad på kunskap och tro, och man ska aldrig tro på något. Bara skaffa sig kunskaper för att kunna se om det är realistiskt eller orealistiskt.

 Astrologin är faktiskt en av världens äldsta vetskaper (vetenskap får den inte kallas för etablissemanget då den anses som skrock).

Egypterna t ex, hade ett bibliotek i Alexandria med ett rikt samlingsverk med astrologisk litteratur, som var helt vetenskapligt inriktat. Många mycket stora personligheter genom tiderna har varit hängivna astrologin och det betyder med andra ord att underkänna astrologin är detsamma som att underkänna Einstein! Han visste nämligen att astrologin fungerade och sa;" Astrologin är en vetenskap för sig men en vägvisande sådan".

Listan kan göras mycket lång på de stora, välkända män som i alla tider praktiserat eller dragit nytta av astrologin: Platon, Sokrates, Kejsaren Augustus, Kejsaren Tiberius, de Tre Vise Männen var astrologer (står längs bak i bibeln), Herakleitos, Aristoteles. Dante, Byron och Goethe var också mycket intresserade av astrologin, och de nämner ofta begrepp som har med astrologi att göra i sina böcker.

Den store Tycho Brahe, som var astrolog och astronom sa; "Stjärnorna leder människoödena men Gud leder stjärnorna".

Matematikern och astronomen Johannes Kepler drygade ut lönen som en mycket framstående astrolog, bl a vid hovet. Den välkände fysikern, astronomen och matematikern Isaac Newton arbetade också som framstående astrolog.

En gång kritiserade Edmund Halley (kometen Halleys upptäckare) astrologin till Newton. Newton svarade ; " Sir, jag har studerat ämnet, det har inte ni"!

Hippokrates sysslade med astrologi och dess förknippelse med sjukdomar. Den store assyriologen Franz Boll har sagt;" Det skulle innebära att man avstod från varje historisk insikt om man lättvindligt som bara en dåraktig förvillelse avfärdade denna lära, som sekel efter sekel dragit in de mest framstående intelligenser i sin trollkrets..."

Att astrologin blivit så motarbetat de sista århundradena beror på kyrkans kampanj under medeltiden. På den tiden hade kyrkan större makt än vad vi kan förstå idag. Och genom deras hatkampanj, så hamnande astrologin under benämningen skrock.

 

  

Relaterade länkar

Av: -pson-

Datum för publicering

  • 2008-02-07
Anmäl
2008-02-07 21:59 #1 av: BranDuir

"Den store Tycho Brahe, som var astrolog och astronom sa; "Sjärnorna leder människoödena men Gud leder stjärnorna"."   klok man.....och faktiskt en släkting till mig...*S*....kul....tyvärr har jag samma otur som han ...*S*

Anmäl
2008-02-07 22:04 #2 av: pson

 Har du släktforskat? Men vad delar ni för öde? 

Anmäl
2008-02-07 22:04 #3 av: Farwuq

Jag gick faktiskt på en riktig astrologikurs för snart 30 år sedan, men jag har inte använt det sedan dess.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2008-02-07 22:07 #4 av: BranDuir

#2 ja dels det ...sedan var min morfar en bille brahe....så släkten är rätt klar...*S*

 

intressena för det som numera kallas övernaturligt men som på hans tid var en vetenskap....å säkert lite till 

Anmäl
2008-02-07 22:13 #5 av: [SharpMissy]

Mycket bra artikel i ämnet -pson- !!

Verkligen rätt infallsvinkel i astrologin och jag hoppas att de som läser din artikel får ökad förståelse för vad astrologi verkligen är.. Jag kunde inte skrivit det bättre själv.

Om någon här inne har frågor eller övrigt så får de gärna kontakta mig, alternativt slänga ur sig en fråga i en tråd under kategorin Astrologi.

Tilläggas bör att jag har studerat astrologi ett antal år, och gjort en del horoskop genom årens lopp, men jag är fortfarande bara en glad amatör, man blir aldrig fullärd. All cred till dem som gått treårig astrologiutbildning på Köpenhamns universitet enligt min mening..  

Anmäl
2008-02-07 22:33 #6 av: pson

#5 Yes! Jag vet att du är jättedukigt efter tidigare astro-snack!  ;)

Anmäl
2008-02-07 23:06 #7 av: pson

#4 vad spännande med en sådan släkttavla!   =)

Anmäl
2008-02-07 23:07 #8 av: BranDuir

njae...det är ju bara en massa döda människor...*S*

Anmäl
2008-02-07 23:08 #9 av: pson

Haha..jo, men ändå! Det kan ju ändå vara Bra-he...   *tss*  =)

Anmäl
2008-02-07 23:09 #10 av: [SharpMissy]

Jag hade för mig att Tycho Brahe dog av sprucken urinblåsa, stämmer det?

 

Anmäl
2008-02-07 23:37 #11 av: BranDuir
Ja delvis....troligtvis dog han av kvicksilverförgiftning....men han hade svåra problem med blåsan och njurarna dagarna innan...han dog den 24/10 1601    och hans inte sista men dock ord på slutet var... Ne frustra vixisse videar , Må jeg ikke have levet forgæves
Anmäl
2008-02-08 00:03 #12 av: pson
#11 Ja, det är ju en sak som är säker, att han inte gjort!  =)  
Anmäl
2008-02-08 08:20 #13 av: Farwuq

Jag har tidigare varit rätt mycket ute på ön Ven och sett hans olika anläggningar.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2008-02-08 14:42 #14 av: pson

#3 När du gick kursen, var tanken att du skulle arbeta med det då på något vis, eller var det för hobby?   =)

Anmäl
2008-02-08 14:48 #15 av: Farwuq

#14 Bara hobby, ren och skär nyfikenhet.
(min natur är nu bara sådan)

Flört

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2008-02-08 14:51 #16 av: pson

#15 Det är bra att vara nyfiken  =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.