Annons:
Etikettartiklar
Läst 8658 ggr
pson
2008-03-23 04:10

Arkeoastronomi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Begreppet arkeoastronomi har hämtats ifrån de båda grekisk-antika orden arkeologi och astronomi, vars betydelser behandlar läran om det förflutna respektive kunskapen om himlakropparna.

Arkeoastronomi är det tvärvetenskapliga studiet av forntida kulturers observationer av och föreställningar om himlafenomen.

"I de flesta kulturfolks urgamla mytologier har gudarna alltid behärskat himlavalvet vars planeter, stjärnor och stjärnbilder alltid har setts som de gudomligaste av alla symboler. Det blev därför naturligt för forntidens folk att iakttaga och sedan studera solens och månens årliga cykler. Genom att förfäderna följde fenomenen på himlavalvet lades grunden för astronomin och därmed kunskapen om tideräkning, vars måttstock vanligtvis blev solens upp- och nedgångar vid horisonten". Källa

Arkeoastronomi granskar

  • människans världsbild och dess utveckling före teleskopens användning,
  • de äldsta astronomiska observationerna i ett förhistoriskt Europa, Egypten, Mesopotamien, antikens Grekland och Italien.
  • Europeisk astronomi under första årtusendet vt, islamisk världsbild och vetenskap.
  • läran om himlakropparna i Östasien, astronomiska föreställningar i Indonesien, Australien och Polynesien behandlas likaså.

Vidare behandlas

  • prekolumbiansk kosmologi hos mayakulturen, aztekerna och inkafolket,
  • stjärnskådning hos Nordamerikas ursprungsbefolkning och vissa delar av Afrika,
  • stjärnhimlen som den naturliga kalendern och nattens kompass, stjärnbilderna och deras namn.
  • himlens bild samt stjärnor och tideräkning på Island och bland inuiter och samer hör också hit.

Arkeoastronomi har det mesta gemensamt med disciplinen etnoastronomi, som också studerar myter och tidig vetenskap i olika kulturer.

Stonehenge betyder 'de hängande stenarna'

Stonehenge betyder 'de hängande stenarna'

Stonehenge är ett av västvärldens mest kända byggnadsverk.

Det består av en cirkelformad megalitisk stensättning, omgiven av en ringgrav och direkt utanför denna en cirkelformad jordvall.

Det ligger nära Amesbury i Wiltshire, Storbritannien, ungefär 13 km nordväst om Salisbury och byggdes troligen mellan 2500 f.Kr. och 2000 f.Kr. (bronsåldern). Vallen och graven är från ungefär 3100 f Kr (yngre stenåldern).

Namnet Stonehenge kommer från det fornengelska ordet Stanhengist som betyder "de hängande stenarna".

Som ett resultat har arkeoastronomer kommit fram till att Stonehenge representerar ett "antikt observatorium", trots att användningens omfattning är omdiskuterad. Andra teorier har varit att det representerar det kvinnliga könsorganet, en dator eller till och med en utomjordisk landningsplats.

Skiss över Ales stenar från 1777, innan restaureringen.

Skiss över Ales stenar från 1777, innan restaureringen.

Ales stenar tros vara en skeppssättning vid byn Kåseberga på Österlen vid Skånes sydkust.

Den består av 59 kvartssandstenar, som vardera väger ungefär 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred.

Den är belägen 42 meter över havet på Kåsehuvud, med en magnifik utsikt över den branta kusten och Bornholm. I fallet Ales stenar har anläggningen dels inte blivit totalutgrävd, dels blivit hårdhänt restaurerad med bulldozer på 1950-talet. Därför är det är möjligt att man aldrig kommer att få klarhet i den saken.

Amatörforskaren Bob G Lind anser att Ales stenar är en solkalender som är betydligt äldre än vendeltiden. Hans tolkning har dock inte accepterats av den akademiska forskningen. I juli 2007 satte Riksantikvarieämbetet upp nya skyltar vid skeppssättningen. Här återgav man både den vetenskapliga forskningens och Bob Linds ståndpunkter -- utan att ta ställning. Lind uppfattade detta som en stor seger.

Djosers Trappstegspyramid

Djosers Trappstegspyramid

Pyramid kallar man flera byggnadsverk som uppförts av flera folk genom historien. Mest kända är de egyptiska pyramiderna i Giza från det forntida Egypten.

 Egyptens tredje dynasti i det Gamla riket (ca. 2680-2150 f.Kr.) var den första som började bygga pyramider. 

Den första arkeologiskt belagda pyramiden tillskrivs arkitekten Imhotep, som när han byggde en grav åt faraonen Djoser, var den första att tillämpa metoden att bygga ett antal mastabor ovanpå varandra i minskande storlek, vilka formade en trappa.

Byggnaden kallas för Djosers Trappstegspyramid i Sakkara - vilken, enligt en teori, var avsedd att tjäna som en gigantisk avsats som den döde faraonens själ skulle använda för att nå himlen. Imhoteps prestation ansågs vara av sådan vikt att han senare upphöjdes till gud av egyptierna.

Egyptiska kungapyramider finns i ett hundratal och förekommer nästan bara i Kairo-trakten. Många av de förkolumbianska kulturerna i Syd- och Centralamerika uppförde dock också pyramider, om ändå inte som kungagravar utan som offerplats. Chopspyramiden är - vad många tror - inte världens största förhistoriska rektangulära pyramid utan det är Den stora pyramiden vid Cholula. Chopspyramiden är högre men pyramiden vid Cholula är volymmässigt större.

Forntida astronauter

Astronomen Curt Roslund i Göteborg har länge intresserat sig för så kallad arkeoastronomi. I den här artikeln berättar han om sin syn på besök av forntida astronauter, möjligheterna till liv i rymden och uppförandet av historiens mäktiga byggnadsverk. Han skriver:

"Ser vi sedan på den omtalade jordstrålningen, så har inget vetenskapligt instrument någonsin lyckats registrera den, varken på Stonehenge eller någon annanstans. Likväl påstås den stark nog att driva fram rymdskepp över avstånd som det tar ljuset år att tillryggalägga, bara man visste hur den skulle hanteras. Varifrån får folk sådana absurda föreställningar?"

Ja, var får vi allt ifrån? Flört 

Relaterade länkar

Av: -pson-

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('-pson-'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('-pson-', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-23
Annons:
BranDuir
2008-03-23 10:22
#1

Kan ju lägga till att Ale stenar som så många andra "skeppssättningar" kan tolkas som en hyllning till Gudinnan…Moder Jord…då formen sedan urminnes tider har setts som en symbol för Modergudinnan det kvinnliga skötet.

Formen är också vanlig i gravsättningar på gravfält…och leder ju osökt tanken till…"Av jord är du kommen…". , kretsloppet…där du en gång kom ifrån skall du återvända till…

Tack för en somvanligt kanonartikel!

sajtvärd på Druid & Shaman iFokus

pson
2008-03-23 14:19
#2

Tack BranDuir!

Vi var vid Ale Stenar i höstas, och det var en helt underbar dag, med solen som glittrade i havet och ja..det vara bara helt otrolig känsla att stå där längst ut på kanten och se ut över havet. Stensättningen ligger verkligen vackert, men jag undrar om det verkligen varit en skeppssättning. Jag tycker den ligger för högt upp, och för långt från vattnet, för vattnet har ju varit ännu längre ut förr, än vad det är idag vad jag har förstått.

Sedan att Stonhenge betyder "hängande stenar" fastnade jag för! Jag får ju direkt kopplingar till pyramiderna och den magnetismkraft som kan vara anledningen till att de kunnat upprättas. Vet du något mer om namnet?

Solar
2008-03-23 17:23
#3

Pyramiderne är/var jo en del av et helt energi-net som gik hela Jorden rundt -

där fins jo mange pyramider vor kun en brökdel er framme nu - dom kinesiske er begravet under sand i Gobiörknen vist nok och flera eller rettere sagt hovedparten av pyramiderne ligger under vatten från dengang vor Atlantis gik under -

Pyramiderne drar ned kosmisk energi som kan genereras och samles ihop och brukes til olika formål ect.

krammer

Solar

shintaida
2008-03-24 09:35
#4

En gång i tiden bodde jag i Ystad och åkte ofta, ofta till Ale Stenar i Kåseberga. Det var så mäktigt att stå där och titta på stenarna och fantisera om hur de har kommit dit.

Ville att stenarna skulle förmedla var dom kom ifrån! Men då var jag inte heller så öppen som jag är i dagens läge. Så jag kommer nog att känna annorlunda när jag får träffa stenarna igen.

Jag saknar det väldigt mycket!

Med Stjärnljus // Shintaida

BranDuir
2008-03-24 10:53
#5

#2 o #4

Min personliga övertygelse är att Ale Stenar är ett tempel tillägnat Gudinnan…strategiskt placerat för att skydda landet söderifrån….och ett av de få ställen var du har 360 graders utblick över horisonten…snudd på iaf….

sajtvärd på Druid & Shaman iFokus

nera
2008-03-24 11:12
#6

Ale stenar ska nog jag med ta mig till någon gång.Glad

Annons:
BranDuir
2008-03-24 12:20
#7

#6 säg till innan så åker vi tillsammans!

sajtvärd på Druid & Shaman iFokus

nera
2008-03-24 16:42
#8

JA, du vet ju vart det är så kan du visa vägen..hi-hi..Glad

pson
2008-03-24 21:39
#9

#4 Jag har också bott i Ystad! Skrattande

#5 Utsikten är verkligen något extra. När man står på kanten, och ser ner på havet som slår in mot stenarna långt nedanför, så önskar man att man hade sina vingar så man skulle kunna hoppa ut och segla i vindarna….  

#7,8 …   Säg till om ni vill ha sällskap! =)

Solar
2008-03-24 22:01
#10

Ja Ystad och Kåseberga er underbare  -

kram

solar

BranDuir
2008-03-24 23:30
#11

#9….. till

jag avgudar hela den biten av kustlandet….bara att se de små gårdarna som kurar sig mot backen opp mot åsryggen på inlandssidan….som känns som de har legat där sedan tidernas begynnelse…..många sköna ställen finns det där och på andra ställen i vårt skåneland…*S*

sajtvärd på Druid & Shaman iFokus

nera
2008-03-25 14:57
#12

# 9 TILL….. hi-hi! Vore ju toppen om vi kunde ha träff vid Ale stenar i sommar  Glad

pson
2008-03-25 19:58
#13

Och så tar BD med sin hangdrum!  =)

Annons:
pson
2008-03-25 19:59
#14

Egentligen är ämnet arkeoastronomi enormt stort, och också väldigt intressant. Är det någon som har läst mer om detta?

BranDuir
2008-03-25 21:27
#15

#13….hade jag gärna gjort…men den blir levererad först i oktober…:-(….

sajtvärd på Druid & Shaman iFokus

nera
2008-03-25 21:29
#16

# 15 Jamen då tar vi en oktoberfest-träff då vid Ale stenar med din trumma..Glad

Newage
2008-07-09 17:49
#17

Eftersom jag är bördig från Österlen så vet jag hur vacker det är, på sommaren, men vintern skall vi inte prata om. Snön yr, blandas med sand och blir som cement.

 Men visst är det vackert.

enola
2008-07-11 00:04
#18

Ville bara säga en sak angående pyramiderna, dom 3 pyramiderna i Giza har ALDRIG varit gravar. Detta beror på att mannen som ledde utgrävningarna och utforskandet av området  i och runt pyramiderna (nån gång under 1800talet) ville skaffa sig ära och berömelse.

Han lade skelettdelar från en närliggande grav i högen av skrot som hade hittats i ena pyramiden. Sedan gav han order om att låta högen undersökas igen en andra gång och då dök dessa benbitar upp. Dessutom finns det belägg på att han målat egna hieroglyfer i kammare ovanför "the kings tomb" och gett antydningar till vems skelett det skulle vara.

Han hade stora motgångar när dom höll på med utforskandet och han bävade för att England inte ville bistå med mer pengar om han inte hittade nått rikitigt sensationellt. Så han fixade detta själv.

Det finns även andra mindre pyramider runt om Egypten, men dessa är gjorda av människor och det finns antydningar till att förlagan till dessa är Giza pyramiderna, som inte har jordliga byggherrar.

Sajtvärd på Utomjordiskt och medarbetare på Konstnärer!

enola
2008-07-11 00:15
#19

edit: "the kings chamber" ska det vara och inte "tomb".

Här är en bild på den också. Vad tror ni andra föresten att pyramiderna var till för egentligen? Jag har läst att dom har fungerat som vapen, för initieringar, att dom är byggda på speciella kraftpunter på jorden och att formen skulle allstra den kosmiska energin bäst. Tror hellre på allt detta än att det skulle vara en grav! :)

Bilden “http://<a href=www.gizapyramid.com/exhibit2.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel." /> 

ps, fick göra ett till inlägg eftersom jag inte kunde redigera förra.

Sajtvärd på Utomjordiskt och medarbetare på Konstnärer!

Bengt-Olov
2008-08-02 10:48
#20

Tillåt mig tipsa igen om tråden "Är pyramiderna ett SPRÅK" i ÖVERNATURLIGT iFokus, där vi även har upphovsmannen till teorin om det språk som i dessa byggts in. Den tråden berör inte minst detta med "arkeoastronomi"…

Annons:
Bengt-Olov
2008-08-04 20:10
#21

Aktualiserar Enolas fråga i # 1): 

Vad tror ni andra att pyramiderna var till för egentligen?

[Hukanson]
2008-09-25 15:38
#22

Solar har lagt in en bildsom skullepåvisa att pyramiden är en skärningspunkt mellan stjärnbilderna Orion och Draken vilket kanske är alltings mål och mening på nåt sätt. Kanske somen hörnsten …..

Upp till toppen
Annons: